INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Újra tombol a Beatle-mánia a nagyvilágban

Infostart / InfoRádió
Viszik, mint a cukrot a rajongók a negyven éve feloszlott Beatles digitálisan újrakevert, és most ismét piacra dobott lemezeit. Amerikában még a bejutásra vártak a gyűjtők, miközben Németországban, Nagy-Britanniában és Dél-Koreában már megrohamozták elkapkodták a polcokról az igen borsos árú különlegességeket.

A liverpooli zenekar teljes életművét újradigitalizálták, azaz megtisztítottak a zajtól, újrakevertek több mint 220 számot, és egy régebbi kislemezekből készült korongot is a piacra dobtak. A hangmérnökök négy éven át csiszolgatták a dalok hangzását a legendás Abbey Road stúdióban, ahol a Beatles a legtöbb számát rögzítette.

A rajongók a dalokat monó és sztereó hangzásban tartalmazó gyűjteményt is megvásárolhatják, ám bármelyiket is választják, mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk: az előbbiért 260, az utóbbiért pedig 299 dollárt kérnek az amerikai boltokban. Az albumok egyesével is beszerezhetők: egy-egy CD 19, a dupla lemezek pedig 25 dollárba kerülnek.

Úgy tűnik, hogy az illegális letöltések és a válság miatt meggyengült zeneiparban manapság csak a klasszikusok és a különleges csemegék tudnak komolyabb bevételt generálni: nemrég például a váratlanul elhunyt Michael Jackson lemezei törtek a listák élére.

A Bloomberg hírügynökség zenekritikusa "a rock történelmében leginkább istenített dalok legtisztább változatának" nevezte a most kiadott Beates-lemezeket, míg az egyik kaliforniai zenebolthálózat tulajdonosa szerint a liverpooli bandáé olyan zene, amely "magát adja el".

A lemezekkel egy időben a Viacom kiadó piacra dobta a Beatles: The Rock Band című videojátékot. A program, amelynek ára - attól függően, hogy a játékkonzolokhoz kapcsolható mely hangszerekkel veszik meg - 60 és 250 dollár között mozoghat, Liverpoolból az utolsó londoni koncertig követi a zenekar történetét.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk