eur:
401.09
usd:
366.76
bux:
74336.17
2024. október 11. péntek Brigitta

Újabb fordulat Malina Hedvig ügyében

Újabb váratlan fordulat történt Malina Hedvig ügyében: az orvosi szakvélemény megkérdőjelezi a Nyitrán megvert diáklány állitásait.

A szlovákiai főügyészség megrendelésére elkészített új orvosi szakvélemény azt állítja, hogy Malina Hedvig ajaksérülése és a combjain észlelt kék foltok nem a támadás napján, hanem korábban keletkeztek, illetve hogy a diáklánynak más sérülése nem volt - olvasható a SME és az Új Szó keddi számában.

Peter Labas, a pozsonyi Komensky Egyetem orvosi karának dékánja egy évig dolgozott a 35 oldalas jelentésen, melyet csak ő írt alá, a többi - állitólag 12 orvos - aláírása a dokumentumban nem található meg, noha a szakvéleményt többes szám első személyben írták.

A professzornak a főügyészség kérésére tíz kérdést kellett megválaszolnia Malina Hedvig sérüléseivel és kezelésével kapcsolatban. Labas a kérdések alig felét válaszolta meg, azokat is csupán néhány sorban. A vélemény szerint Malina Hedvig önmagát harapta meg, nem volt duzzanata, sem agyrázkódása.

A SME napilap két orvossal tudta felvenni a kapcsolatot, azonban ők nem nyilatkoztak. A szakértők a dokumentumban elismerik, hogy főleg a támadás napján készült fotókra támaszkodtak, melyeket a két héttel későbbi sajtótájékoztatón készült fotókkal hasonlítottak össze.

Roman Kvasnica, a lány ügyvédje szerint az ilyen módon kidolgozott orvosi szakvélemény nem lehet bizonyíték. "Tragédia, hogy a Komensky Egyetem Orvosi Karát ilyen gusztustalan módon vonták be egy politikai problémába" - mondta Kvasnica.

A CT-vizsgálat, mely az orvosok szerint a legobjektívabb módja a lány sérülései felmérésének, a szakvélemény szerint nem mutatta ki erőszak jeleit.

Malina Hedvig ügye immár három éve húzódik, és feszültséget keltett a szlovák-magyar viszonyban is. A diáklány 2006 augusztusában azt vallotta, hogy két "ismeretlen bőrfejű" megverte az utcán, mert magyarul beszélt. A rendőrség mintegy két hétig nyomozott a tettesek után, aztán váratlanul arra a következtetésre jutott, hogy Malina Hedviget senki sem verte meg, az esetet ő maga találta ki. A volt diáklány ellen, aki azóta férjhez ment és tavaly gyermeke született, eljárás folyik hamis tanúvallomás miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Helyzetjelentés Floridából: bajba jutott magyarok jelentkezését várja a tiszteletbeli konzul

A hurrikán után most a tornádóktól tartanak Florida lakói – mondta Pazaurek Piros tiszteletbeli konzul, aki a Hungarian Hub elnevezésű nonprofit szervezet elnökeként az amerikai magyarok összefogásáról is beszámolt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
Meredeken emelkedik az olaj ára

Meredeken emelkedik az olaj ára

Ázsiában nagy emelkedést láthattunk a kínai és hongkongi piacokon is, ezt követően Európában kivártak a befektetők a délutáni amerikai munkaerőpiaci és inflációs adatok előtt. A vártnál magasabb inflációs adat délután Európában és az USA-ban is negatív piaci reakciót váltott ki, mivel azt a narratívát erősítette, hogy a kamatcsökkentési ciklus lassabb lehet a korábban vártnál. Ma viszont nem csak külföldön, hanem Magyarországon is érkezett fontos inflációs adat: az egy évre visszatekintő áremelkedés 3 százalékos volt, vagyis három és fél év után elérte a jegybanki célt. Csütörtökön a nyugat-európai részvénypiacok mérsékelten estek, a magyar tőzsde viszont felülteljesítő volt, és mérsékelten emelkedett. Az olajár meredeken emelkedett, a befektetők az izraeli-iráni konfliktus és a Milton hurrikán lehetséges hatásait árazzák.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×