eur:
392.89
usd:
366.03
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Segítség a német analfabéta választóknak

Minden szavazatra szükség van a közelgő német parlamenti választásokon. A jelek szerint ebből indult ki a Német Népfőiskolák Szövetsége (DVV), amely hivatalos segítséget ígért az analfabéta választópolgároknak.

Ami az írni és olvasni nem tudók, azaz az úgynevezett funkcionális analfabéták számát illeti, nem is csekély kontingensről van szó. A DVV szerint ez a szám megközelíti a 800 ezret, ők azok, akik segítség nélkül aligha képesek megbirkózni a szavazócédulákkal.

De rajtuk kívül még legkevesebb 3 millióra rúg azoknak a száma, akiknek sem az írás, sem az olvasás - úgymond - nem kenyere, ebből következően a biztonságos szavazás számukra sem gyerekjáték. Többségük - mint a szövetség állásfoglalásából kitűnt - titkolja hendikepjét és különböző trükkökkel igyekszik hiányosságát palástolni.

A DVV külön honlapot indított az analfabéta szavazók támogatására. Az internetes oldal - www.ich-will-wählen-gehen.de (választani akarok) címmel - hanggal ellátott oktatást kínál számukra, indítványozva a levélben történő szavazás lehetőségét. Az ehhez szükséges dokumentumok beszerzéséhez, illetve kitöltéséhez pedig bürokráciától mentes, gyors és ingyenes támogatást kínál.

A támogatás, illetve az ajánlat komolyságát jelzi, hogy a szövetség vezetője a német parlament, a Bundestag korábbi - a politikai-, illetve a közéletben változatlanul nagy tekintéllyel rendelkező - elnöke, Rita Süssmuth. Süssmuth asszony nyilatkozatában a többi között kijelentette: mindenképp el kell kerülni azt, hogy írás-, illetve olvasástudási hiányosságaik miatt többen ne tudjanak szavazni.

Rita Süssmuth a konzervatív CDU színeiben 1988 és 1998 között volt a Bundestag elnöke. Mostani nyilatkozatában ugyanakkor egyetlen szóval sem utalt arra, hogy sejtése szerint az analfabéta szavazók melyik párthoz húznak. Állásfoglalásából sokkal inkább az tűnt ki, hogy a szövetség pártok felett álló kezdeményezéséről van szó.

A DVV nem zárta ki azt sem, hogy az analfabéta szavazóknak adott esetben a választási helyiségekben is segíthetne valaki a kedvezményezett párt, illetve képviselő neve melletti keresztet behúzni. Azt azonban elismerte, hogy az ilyen jellegű támogatás már jóval körülményesebb és hivatalos állami jóváhagyás nélkül elképzelhetetlen - lenne.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 18:44
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×