eur:
392.37
usd:
365.46
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Kaczynski: lengyel-ukrán stratégiai partnerséget az orosz-német dominancia ellenében

Lengyelország és Ukrajna stratégiai partneri viszonnyal ellensúlyozhatná az orosz-német együttműködést Európában - fejtette ki a lengyel államfő hétfőn Varsóban, miután megbeszélést folytatott az ukrán elnökkel.

Ha Európa a dominancia helyett az együttműködés földrésze akar lenni, stratégiai partnerségek sokaságára kell támaszkodnia. Ezek közül kiemelkedő jelentőségű a lengyel-ukrán partneri viszony - mondta Lech Kaczynski.

A nemzeti konzervatív lengyel elnök bírálta Vlagyimir Putyin orosz kormányfőt annak múlt heti, a II. világháború kitörésének 70. évfordulója alkalmából tett megállapításai miatt, egyszersmind támogatásáról biztosította Ukrajna EU- és NATO-csatlakozási törekvéseit.

Kaczynski elnök Putyin nevének említése nélkül feltűnőnek nevezte azt az utalást, amely szerint - Kaczynski megfogalmazásában - "a két állam (Oroszország és Németország) viszonya megalapozhat egy nagy vagy egy új Európát".

Az orosz miniszterelnök a gdanski megemlékezésen többször utalt rá, hogy az orosz-német viszony mintaként szolgálhat. Lengyelországi útja elé időzített cikkében Putyin dicsérte az orosz és a német nemzet "okosságát és nagyvonalúságát", úgyszintén a két ország politikusainak megfontoltságát.

Putyin beszéde a "dominancia Európájának" képét vázolta föl - jelentette ki Kaczynski. A Lengyelország és Ukrajna közötti megegyezés ezzel szemben az "együttműködés Európáját" szolgálja - mondta.

Juscsenko ukrán elnök óvatosabban fogalmazott a közös sajtóértekezleten. Azt mondta, a történeti vizsgálódásnak a jelent és a jövőt kell szolgálnia, és el kell jutni a kölcsönös megbocsátásig.

Az ukrán elnök hétfőn kezdett kétnapos hivatalos látogatást Lengyelországban. Lengyel tájékoztatás szerint a felek megvonják majd a lengyel-ukrán viszony mérlegét. Juscsenko kedden a keleti országrészben találkozik a Lengyelországban élő ukrán kisebbség képviselőivel.

A megbeszélések témái között szerepel az ukrajnai Odesszát Gdanskkal összekötő, tervezett kőolajvezeték ügye és a 2012-es, ukrán-lengyel rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság előkészületei.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×