INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Elsüllyedt egy Fülöp-szigeteki komp, halottak, több tucatnyi eltűnt

InfoRádió / MTI
Elsüllyedt vasárnap hajnalban egy komp a Fülöp-szigetek déli részén, a fedélzetén tartózkodó csaknem ezer emberből 880-at sikerült kimenteni, míg hárman meghaltak, 88-an pedig eltűntek - közölték hivatalosan.

A General Santos kikötőből Iloilo városába komp eddig ismeretlen okból megdőlt, majd lassan elsüllyedt a Mindanao szigetén fekvő Zamboanga városától mintegy 120 kilométerre.

Az egyik kimentett utas elmondta, hogy a komp egyszer csak megbillent, és ettől az emberek pánikba estek. Volt, aki rögtön vízbe ugrott - mondta.

A komp fedélzetén 847 utas és 112 tagú legénység tartózkodott. Öt órával a süllyedés kezdete után többségüket sikerült átszállítani két közeli teherhajóra. Kutató- és mentőhajókat küldtek a helyszínre, riasztották továbbá a térségben tartózkodó hadihajókat és a parti őrség hajóit is - közölte a parti őrség parancsnoka. Az eltűntek keresése folyik, elképzelhető, hogy vannak olyanok, akik partra tudtak úszni, mert a legközelebbi partszakasz 11 kilométerre van az elsüllyedt komptól - tette hozzá.

A megtalált három halálos áldozat közül az egyik egy férfi, egy másik egy gyerek, a harmadikról a parancsnok nem tudott semmilyen információt adni.

A Fülöp-szigeteken a kompok a legnagyobb forgalmat lebonyolító közlekedési eszközök közé tartoznak, de rendszeres karbantartásuk és a biztonsági rendszabályok be nem tartása hiánya miatt gyakoriak a velük történő balesetek.

A címlapról ajánljuk