INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

A miniszter szerint Csáky nem lojális Szlovákiával

InfoRádió / MTI
A Szlovákia iránti lojalitás hiányával vádolta meg egy vasárnapi televíziós vitaműsorban Csáky Pált a szlovák kulturális miniszter.

"Legyen ön lojális a Szlovák Köztársasághoz" - szólt rá Marek Madaric emelt hangon a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnökére a közszolgálati Szlovák Televízióban, amikor a szlovákiai államnyelvtörvény-módosításáról és az annak következtében a szlovák-magyar kapcsolatokban kialakult feszültségről vitatkoztak.

Az MKP elnöke erélyesen kikérte magának, hogy Madaric lojalitás-hiánnyal vádolja, s visszautasította azt is, hogy a magyar fél hazugságokat terjeszt a nyelvtörvényről.

"Madaric úr fiatalnak néz ki, de nézetei kétszáz évesek" - vágott vissza a magyar politikus.

A helyenként indulatos vitában Csáky rossznak és magyarellenesnek minősítette a jogszabályt, amelyet szerinte a legjobb lenne semmisnek nyilvánítani. Madaric úgy vélte, hogy a jogszabály teljes mértékben rendben van, egyetlen célja, hogy Szlovákiában mindenki mindenütt megértesse magát szlovák nyelven, s emellett a kisebbségi nyelvhasználatot nem érinti. Szerinte csupán a magyar fél - a szlovákiai magyar pártok és Budapest együttesen - kelt körülötte alaptalanul hisztérikus hangulatot.

Az MKP felajánlását, hogy szívesen bekapcsolódik a júniusban elfogadott nyelvtörvény-módosítás módszertani végrehajtó utasításainak kidolgozásba, Madaric újra elutasította, illetve feltételhez kötötte.

"Csak akkor lehetne szó erről, ha nyilvánosan visszavonják a nyelvtörvényről terjesztett hazugságokat" - húzta alá a miniszter. Csáky megismételte: a nyelvtörvény félelmet váltott ki a társadalomban, s a jogszabályt vissza kellene vonni.

A szlovák-magyar kapcsolatok volt a fő témája a Markíza kereskedelmi televízió vasárnapi vitaműsorának is. "A kormányzó Irány-Szociáldemokrácia (Smer) programszerűen visszaél a szlovák magyar kapcsolatokkal" - hangsúlyozta Bugár Béla, a nemrégiben alakult Híd-Most párt elnöke. A mai problémák gyökereit abban kell keresni - hívta fel ismételten a figyelmet Bugár -, hogy a Smer koalíciós partnernek bevette a Robert Fico vezette kormánykoalícióba a nacionalista Szlovák Nemzeti Pártot (SNS). Ugyanakkor a szlovák-magyar viszály szításával a Smer "igyekszik elterelni a figyelmet a koalíció korrupciós botrányairól" - mutatott rá a szlovákiai magyar politikus.

Vitapartnere, Robert Kalinák belügyminiszter viszont azt állította, hogy a szlovákiai és a magyarországi magyar politikai erők a felelősek a két ország megromlott viszonyáért, mert hazugságokat és valótlanságokat állítanak és terjesztenek a nyelvtörvényről, holott az szerintük rendben van.

A címlapról ajánljuk