eur:
392.27
usd:
366.8
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Rasszizmus menedékjogot adni egy fehérnek?

Rasszizmussal vádolták meg Kanadát a dél-afrikai hatóságok. Az ok, hogy Ottawa menedékjogot adott egy dél-afrikai állampolgárnak, aki a kérelmet azzal indokolta, hogy a bőrszíne miatt üldözik otthon. Az ügy pikantériája, hogy az illető fehér.

Brandon Huntley azt állítja: üldözték, bántalmazták és többször megkéselték. Mindezt pedig azért, mert fehér bőrű dél-afrikai. A kanadai bevándorlási hatóságokat ezzel meggyőzte, így megkapta a menedékjogot, ám ez diplomáciai viszályt okozott az észak-amerikai és a dél-afrikai állam között.

A dél-afrikai kormány egyenesen rasszizmussal vádolta meg a korábban is többféle etnikai csoportot befogadó Kanadát.

A 31 éves Huntley, aki öntözőrendszerek eladásával foglalkozott, Fokvárosból származik, és tavaly áprilisban kért menedékjogot. A hatóságok "világos és meggyőző" bizonyítékát találták annak, hogy Huntley nem egyszerű bűncselekmények áldozata volt, hanem azért érték sorozatos támadások, mert fehérbőrű. Sőt, a dél-afrikai hatóságok közömbösek, és képtelenek voltak segíteni neki - vagy nem is akartak. Továbbá: a fehér dél-afrikaiak üldözése mindennapos az országban" - szólt a kanadai szerv nyilatkozata.

Ezt követően a dél-afrikai kormány és a hatalmon lévő Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) rasszistának nevezte a kanadai döntést. Szenzációhajhász kijelentés, hogy bőrszíne miatt hétszer támadtak a férfira és semmilyen rendőri segítséget nem kapott - állt a nyilatkozatban.

A hayibo.com szatirikus online magazin azzal viccelődött, hogy "Kanadát hamarosan elöntik a fiatal, munkára alkalmatlan fehér dél-afrikaiak. Mindez azért, mert a bevándorlási hatóság fehér tagjai, akik soha nem jártak Afrikában, beengedték a paranoiás Brandon Huntley egykori Fokvárosi lakost".

Dél-Afrika a világ egyik olyan országa, amelyet különösen súlyt a bűnözés. Napi átlagban 50 gyilkosságot követnek el, és a lakosság átlagára vetítve hétszer több az emberölés, mint az Egyesült Államokban.

A szivárványnemzetnek is nevezett Dél-Afrika számára kínos volt, hogy a múlt évben több tucat fekete afrikai bevándorlót megöltek és több ezret elüldöztek az ellenük kirobbant erőszakos akciók során.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×