eur:
394.44
usd:
370.23
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Radu herceg mégsem akar román államfő lenni

Mégsem száll ringbe a román államfői posztért Radu Duda, azaz Radu herceg, aki korábban jelöltette magát a november végén esedékes elnökválasztásra.

Radu de Hohenzollern-Veringen herceg, Mihály exkirály veje, Margit (Margareta) hercegnő férje április első felében jelentette be, hogy indulni kíván a Cotroceni-palota meghódításáért, de most visszalépett.

A herceg eredeti neve Radu Duda, 1960-ban született egy jászvásári (Iasi) orvoscsalád gyermekeként, 1984-ben elvégezte a színművészeti és filmművészeti egyetemet, 1996-ban feleségül vette Margit hercegnőt. A későbbiekben katonai pályára lépett, három évvel ezelőtt a hadtudományok doktora lett. A román hadsereg ezredese, ezen kívül Mihály tanácsadója. A volt uralkodó támogatta veje politikai ambícióit.

Szerdán kiadott nyilatkozatában a herceg lesújtó véleményt nyilvánított az egész román politikáról. "Visszalépésem után a kampány megszűnik választási küzdelem lenni, klánháborúvá válik" - mondta. Sajnálkozással, de "a jövőben reménykedve" állapította meg: szerinte egy hivatásos politikus államfőként mindig a román állam intézménye ellen fog dolgozni, úgy, ahogy azt az illető pártja és a gazdasági csoportok érdekei megkövetelik. A hatalom emberei Romániában személyes vagyonukként kezelik a közintézményeket - mondta Radu, nem kímélve Traian Basescu jelenlegi államfőt sem, aki - mint fogalmazott - elkezdte a román állam magánosítását, s utódja is ezt fogja tenni.

Radu úgy vélte, hogy az emberek tizenkét százaléka szavazott volna rá, szerinte a Basescut jelenleg támogató 35 százalék részben megtévesztett ember.

A hercegnek a megfigyelők nem adtak sok esélyt, már csak azért sem, mert a második mandátumáért harcba szálló Basescu egyelőre valóban fölényesen vezeti a népszerűségi listát. Igazi riválisának a szociáldemokrata Mircea Geoanát tartják, de indul a liberális párti elnök, Crin Antonescu is. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Kelemen Hunort jelöli.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×