eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

Obama novemberben Kínába látogat

Barack Obama amerikai elnök november közepén Kínába látogat - jelentette be szombaton az Egyesült Államok új pekingi nagykövete, aki szerint a tervezett amerikai-kínai csúcstalálkozó fő témái a gazdasági világválság, Észak-Korea és az éghajlatváltozás lesz.

Eddig sem Peking, sem Washington nem közölte ennyire pontosan a látogatás idejét, de az állomáshelyén újságírókat tájékoztató Jon Huntsman sem mondott konkrét dátumot.

A brit hírügynökség szerint Obama valószínűleg az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) november 14-15-i szingapúri csúcstalálkozója után utazik Pekingbe és más térségbeli fővárosokba.

Huntsman szerint a két gazdasági és politikai nagyhatalom viszonya egyre jobb. Az év végére el kellene érni, hogy e viszony jobb legyen, mint valaha. Az emberi jogokról szóló párbeszédnek rendszeresebbnek kell lennie, és a tágabb tárgyalásos keretbe kell integrálni, hogy folyamatos lehessen, és ne csak évi egy alkalomra korlátozódjon - tette hozzá.

Az új nagykövet - aki felváltva angolul és kínaiul beszélt sajtóértekezletén - 49 éves, mormon misszionárius, volt Utah állam republikánus párti kormányzója, és élt Tajvanon.

Címlapról ajánljuk

Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Ritkán látott jelenet zajlott le a német Bundestagban. Friedrich Merz, az ellenzéki konzervatív CDU elnöke azzal vádolta a kormányt, hogy korábbi ígérete ellenére nem szállít fegyvert Izraelnek. Ennek nyomán a kancellár, Olaf Scholz a krónikák szerint olyat tett tett, amire nemigen volt példa több mint három éve tartó hivatali idejében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×