eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

Teherán elutasítja a külföldi beleszólást

Irán visszautasította hétfőn azokat a bírálatokat, amelyek a nyugati országok részéről érték Teheránt a júniusi elnökválasztás utáni tüntetéseket követő őrizetbe vételek miatt.

Elfogadhatatlan, hogy külföldi országok beavatkoznak Irán belügyeibe - jelentette ki a teheráni külügyi szóvivő az IRNA iráni állami hírügynökség jelentése szerint.

A szóvivő kifejtette, hogy az eljárások "a nemzetközi jogi előírásoknak megfelelően" zajlanak, a nyugati országok reakciója ezért szavai szerint "jogellenes és meglepő" volt. Teherán "szilárdan ellenáll minden beavatkozásnak" - szögezte le.

Augusztus 1-jén kezdődött meg a teheráni forradalmi bíróságon körülbelül száz ember pere, akiknek azt róják föl, hogy részt vettek a Mahmúd Ahmadinezsád elnök júniusi újraválasztása után kirobbant tiltakozó megmozdulásokon. Az eljárás alá vont személyek között van három nyugati - két francia és egy brit - is: a francia és a brit nagykövetség egy-egy alkalmazottja, illetve egy fiatal egyetemi oktató.

Az Európai Unió soros svéd elnöksége követelte a három nyugati mihamarabbi szabadon engedését. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter "kirakatpernek" nevezte az eljárásokat. Azt mondta, ez a gyengeség jele, bizonyíték arra, hogy az iráni vezetés fél a saját népétől.

Az iráni külügyi szóvivő Clotilde Reiss, az iszfaháni egyetemen oktató francia nő esetét hozta föl, azt állítva, a vádlott több tüntetésen is részt vett. Franciára akarta tanítani a tüntetőket? - gúnyolódott. Szavai szerint a nő fényképeket és videofelvételeket készített a tüntetésekről, s ezeket elektronikus úton terjesztette; vagy ezer e-mailt küldött szét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×