eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Telefonos szerződéskötés? Csak lassan a testtel!

Németországban további adatvédelmi szigorítások léptek életbe. A legújabb intézkedés a fogyasztók érdekét szolgálja, mert szűk keretek közé szorítja a telefonon kötött szerződések jogi vonatkozásait.

Az elmúlt években rendkívül elszaporodtak a különböző cégek telefonon tett ajánlatai: a cégek munkatársai egyszerűen felhívták azokat az embereket, akikkel üzletet reméltek és megpróbálták rábeszélni őket ilyen vagy olyan szerződés megkötésére. Kiváltképpen újság-előfizetések, de telefontársaságokkal vagy energiaszolgáltatókkal kötendő megállapodások is szerepeltek ezekben a hívásokban.

A nem egyszer szinte letámadott ügyfél inkább igent mondott a tolakodó ajánlatra, csakhogy megszabaduljon a hívó féltől és csak utóbb eszmélt rá a szóban kötött szerződés jogi vonatkozásaira.

A kedden életbelépett törvény értelmében csak a hívott fél kifejezett beleegyezése esetén folytathatja az ajánlattevő a beszélgetést, akadékoskodás esetén anyagi büntetés vár vállalatára.

Annak is pénzbírsággal kell számolnia, aki úgy keresi ügyfelét, hogy nem teszi láthatóvá telefonszámát, más szóval a hívott fél nem tudja eleve megítélni, hogy mely számról érkezett a hívást. Ebben az esetben akár 10 ezer euróig ( 2 660 000 forint) terjedő büntetés is kiszabható.

A kormány adatvédelmi biztosa ezzel kapcsolatban kérte a fogyasztókat, hogy a kihágások elkövetőit azonnal regisztrálják és erről tájékoztassák a hatóságokat is. Ennek megkönnyítésére az adatvédelmi intézmény az interneten kérdőívet bocsát a lakosság rendelkezésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×