eur:
395.06
usd:
370.8
bux:
65151.91
2024. április 19. péntek Emma

Öngyilkos szerzetesek, egyre nagyobb hatósági nyomás

A Dalai láma újabb németországi körutat kezdett. Első tárgyalópartnere Hessen tartomány miniszterelnöke volt, aki támogatásáról biztosította, hogy a politikai fórumokon szót emel a tibeti nép jogainak szavatolása érdekében. Tibet immár évtizedek óta emigrációban élő szellemi vezetője Varsóból érkezett, ahol a lengyel főváros díszpolgárává avatták.

Tibet szellemi vezetője kereken fél évszázaddal ezelőtt menekült Lhászából kalandos úton Indiába. Azóta emigrációban él. Az erőszakmentes ellenállás zászlóvivőjeként ismert vallási vezetőt néhány éve Nobel-békedíjjal is kitüntették.

Németországban gyakori vendég - ezúttal hivatalosan egy Frankfurtban tartott buddhista találkozóra érkezett, de máris tanácskozott vele Hessen tartomány kormányfője, Roland Koch, aki a megbeszélést követően hangsúlyozta, hogy továbbra is kiáll a tibeti nép jogainak védelmében.

A veszélyeztetett nemzetiségek és népcsoportok érdekében alakult szervezet közölte, hogy a pekingi Olimpia óta tovább romlott a tibetiek helyzete és nem múlik el egyetlen hét sem, hogy ne érkezzen hír önkényes letartóztatásokról és politikai célzatú perek lefolytatásáról.

A jelentés szerint kiváltképpen a szerzetesekre nehezedő hatósági nyomás miatt nagy számban követnek el öngyilkosságot. Ezzel kapcsolatban a hesseni miniszterelnök elismeréssel szólt arról, hogy a kínai kormány könyörtelen intézkedései ellenére a Dalai láma töretlenül kitart az erőszakmentes ellenállás hirdetése mellett.

A buddhista főpapot a hétvégén fogadja a berlini kormány külföldi segélyek ügyében illetékes minisztere is. A kancellár két évvel ezelőtt találkozott Berlinben a Dalai lámával és emiatt hosszabb időre elhidegült a német-kínai viszony. A pekingi kormány azzal vádolja a főpapot, hogy támogatja a tibeti szakadár törekvéseket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×