eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Elnyelheti a föld a kárpátaljai Aknaszlatina egy részét

Emberéleteket is veszélyeztető geológiai katasztrófával fenyegeti a kárpátaljai Aknaszlatina (Szolotvino) jelentős részét a település sóbányájában megindult karsztfolyamatok erősödése.

A beomlással fenyegető bányajáratok veszélyövezetében 329 házat nyelhet el a föld 1253 lakójával együtt. Ugyancsak eltűnhet a föld alatt Aknaszlatina infrastruktúrájának egy része és a Munkácsot Rogatin várossal összekötő fő közlekedési útnak a települést érintő szakasza, jelentette kedden az ungvári ua-reporter.com hírportál annak a tanácskozásnak a kapcsán, amelyet Mihajlo Kicskovszkij, a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés) elnöke folytatott a kérdésről Ungváron a testület illetékes bizottságának vezetőjével.

A megbeszélésen szó volt arról, hogy még mindig nem érkezett meg Kárpátaljára az ukrán kormány által a sóbánya biztonságos üzemen kívül helyezésére kiutalt 35 millió hrivnya (egymilliárd forint), pedig most már minden perc számít.

Kicskovszkij szerint mindenekelőtt azt kellene elérni, hogy az illetékes tárca a sóbányában kialakult helyzetet országos szintű katasztrófahelyzetté minősítse át. Jelenleg regionális katasztrófahelyzet van érvényben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×