INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Világszerte tüntettek Kína az ujgurok elleni politikája ellen

InfoRádió / MTI
Törökországban összecsaptak a rendőrökkel az ankarai kínai nagykövetség előtt tüntető török és ujgur tiltakozók. A demonstrálók elítélték az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm régióban kitört zavargásokat, amelyekben 156 ember halt meg, és több mint 800-an megsebesültek. A tüntetők tojással dobálták meg a nagykövetség épületét, és transzparenseken követelték, hogy vessenek véget az ujgurok elleni kínai agressziónak.

Hágában és Berlinben ujgur tüntetők szintén kövekkel dobálták meg az ottani kínai nagykövetséget. Oslóban is voltak megmozdulások és a müncheni kínai főkonzulátus épületére pedig Molotov-koktélokat dobtak. Hágában 142 embert, Oslóban 11 tüntetőt állítottak elő.

Az ujgur tüntetések miatt megszakította hivatalos olaszországi látogatását Hu Csin-tao kínai elnök.

Urumcsiban vasárnap súlyos zavargások törtek ki, és a nyugalom azóta sem állt helyre teljesen. A helyzet tegnap is feszült volt, és a város több pontján voltak tüntetések. Han és ujgur csoportok kövekkel hajigálták meg egymást, néhányan megsérültek. A hatóságok rohamrendőröket vezényeltek az utcákra, hogy fenntartsák a rendet és kijárási tilalmat vezettek be a régió fővárosában.

A címlapról ajánljuk