eur:
389.34
usd:
362.71
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Fasiszta-e Slota pártja? - folytatódik a per

A pozsonyi fellebbviteli kerületi bíróságon csütörtökön folytatódik Duray Miklós és a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) pere. Elsőfokon a bíróság egymillió koronás kártérítésre és bocsánatkérésre kötelezte Duray Miklóst.

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) azért indított pert a Magyar Koalíció Pártjának alelnöke ellen, mert 2006 nyarán, a Robert Fico-kormány hatalomra kerülése után azt nyilatkozta az InfoRádióban, hogy "a szlovák kormányt hatalmilag harmadrészt Slota pártja alkotja, amely fasiszta párt". Az interjú abban az időszakban készült, amikor a magyar külügyminiszter levelet intézett szlovák kollégájához, s abban nyugtalanságának adott hangot a szlovák kormány összetétele miatt, Slota ugyanis többször is sértően nyilatkozott a magyarokról, és ugyanebben az időben több magyarellenes atrocitás történt Szlovákiában.

A Szlovák Nemzeti Párt ügyvédje egy hónappal később levélben követelte Duray Miklóstól, hogy vonja vissza kijelentését, kérjen bocsánatot a párttól, és fizessen tízmillió korona kártérítést. Slotáék ügyvédje akkor közölte: ha nem lesz bíróságon kívüli megegyezés, a nemzeti párt jogi úton kér elégtételt.

Duray Miklós ugyanakkor kijelentette: csak akkor hajlandó bíróságon kívül megegyezni, ha a Szlovák Nemzeti Párt elhatárolódik Ján Slota magyarokat és az MKP-t durván sértő, trágár kijelentéseitől, de erre az ajánlatra az SNS nem reagált.

Tavaly januárban az első fokú tárgyaláson a bíróság egymillió koronás kártérítésre és bocsánatkérésre kötelezte Duray Miklóst. Miután mind Duray, mind pedig a SNS fellebbezett az ítélet ellen, másodfokú tárgyalást tartanak, amely csütörtökön kezdődött a pozsonyi kerületi bíróságon.

Duray már korábban közölte, amennyiben számára elmarasztaló ítélet születik, az európai intézményekhez fordul jogorvoslatért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×