eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Teljesítmény alapján bérezik a köztisztviselőket

Rövidesen teljesítményük alapján fogják bérezni a francia köztisztviselőket - jelentette be a pénzügyminiszter. E célra úgynevezett kollektív érdekeltségi rendszert dolgoznak ki, melyről csütörtökön kezdődnek a tárgyalások a köztisztviselők szakszervezeteivel. Az érdem szerinti, de eddig csupán az egyéni teljesítményt díjazó bérezést egyébként a francia kormány már egy éve bevezette, de az csupán 25 ezer közalkalmazottat érint, és az első jutalompénzek kifizetése idén szeptemberben várható.

Eric Woerth a Le Parisien napilapnak nyilatkozva elmondta: a meglehetősen bonyolultnak ígérkező új rendszerrel kollektív módon kívánják jutalmazni azokat a szolgálatokat, amelyek teljesítik a kormány által kitűzött célokat.

Ez vonatkozhat például az ügyfélfogadás minőségének javítására vagy az ügyiratok kezelésének a gyorsaságára - a miniszter szerint a lényeg az, hogy a különböző állami hivatalokat érdekeltté akarják tenni abban, hogy folyamatosan javítsák saját munkájukat. "Akik jobban teljesítenek, több pénzt kapnak" - foglalta össze az elképzelés lényegét Eric Woerth.

A pénzügyi tárca vezetője a szerdai kormányülést követően azt is bejelentette, hogy a francia államfő által megfogalmazott elvárásoknak megfelelően tavaly 28 ezer állást szüntettek meg a közigazgatásban.

Nicolas Sarkozy elnökválasztási programjának egyik sarkalatos tétele az állami szektor drasztikus megreformálása volt, és egyebek mellett azt ígérte, hogy csak minden második nyugdíjba vonuló közalkalmazott helyét fogják betölteni.

Eric Woerth elmondása szerint a "kettőből egy" program a gazdasági válság ellenére zavartalanul működik, és azt a jövőben is folytatják. A kormány tervei szerint idén további 30 ezer, jövőre pedig 34 ezer állás fog megszűnni az állami szektorban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×