eur:
388.97
usd:
363.22
bux:
68276.24
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Moszkva felszólította Phenjant: térjen vissza a tárgyalóasztalhoz

Oroszország szerdán felszólította Észak-Koreát, hogy térjen vissza a Koreai-félsziget atommentesítéséről folytatott tárgyalásokhoz - jelentették be Moszkvában miután egy orosz külügyminiszter-helyettes megbeszélést folytatott Észak-Korea nagykövetével.

A közlemény szerint Moszkva ismét állást foglalt a hatoldalú tárgyalások felújítása mellett, hogy politikai-diplomáciai eszközeivel megoldást találjanak a térség biztonságát fenyegető problémákra.

Moszkva egyben felszólította Phenjant, hogy tanúsítson felelős magatartást, mellyel nem ássa alá az atomsorompó-szerződést és tiszteletben tartja az ENSZ Biztonsági Tanácsának (ENSZ BT) határozatait.

Alekszej Borodavkin külügyminiszter-helyettes az észak-koreai nagykövettel folytatott megbeszélésén hangoztatta: Moszkva szerint a hétfőn végrehajtott észak-koreai föld alatti atomrobbantási kísérlet nem szolgálja egyik térségbeli ország érdekeit sem. Megismételte: Moszkvát mélységesen aggasztják a történtek, akárcsak a rövid hatótávolságú rakéták kipróbálása, valamint Phenjan bejelentése, hogy felújítja nukleáris programját.

Észak-Korea április 5-én nagy hatótávolságú rakéta segítségével állítólag távközlési műholdat bocsátott fel az űrbe. Az ENSZ BT elítélte ezt, mert szerinte BT-határozatba ütköző volt a rakétaindítás. Phenjan válaszul bejelentette, hogy újra üzembe helyezi leállított nukleáris létesítményeit és kivonul az atomprogramja felszámolásáról kezdett hatoldalú tárgyalásokról.

A hatoldalú - a két Korea, az Egyesült Államok, Japán, Kína és Oroszország részvételével folyó - tárgyalásoknak Peking ad otthont.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×