eur:
388.9
usd:
363.08
bux:
68275.9
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Hatalmi harc: felbukkant Kim Dzsong Il harmadik fia is

A sokak szerint haldokló "kedves vezető", Kim Dzsong Il két fia, Nam és Csol szállt eddig ringbe az örökségért. Most azonban fölbukkant egy harmadik is - ráadásul a hadseregből. Egyes szakértők szerint ugyanakkor a hatalmi harc csak a nyugat "vágyálma", ha eljön az idő, a központi bizottság dönt a kérdésben.

Eddig Kim Dzsong Il két fia, Kim Dzsong Nam és Kim Dzsong Csol között folyt a harc az észak-koreai kommunista rezsim diktátori pozíciójának örökléséért, most azonban fölbukkant egy harmadik jelölt is.

A tokiói Waseda Egyetem külpolitikai tanára, az észak-koreai ügyek szakértője, Sigemura Tosimicu szerint az illető a harmincas éveiben jár, korábban nem került szóba a neve, és fontos tisztséget tölt be a hadseregben. Ez pedig elég erős érvet jelent a számára. Nevet azonban a professzor nem mondott.

Az utódlásról szóló spekulációk azután indultak meg, hogy a 66 éves "kedves vezető" infarktust kapott, talán kétszer is. Sokáig nem tűnt fel a nyilvánosság előtt, és már halálhírét is keltették. A világtól elzárt államból a professzornak a forrásai annyit szivárogtattak ki, hogy a diktátor állapota romlik, és már csak hónapjai vannak hátra. Így kitört a hatalmi harc a kommunista pártban, a hadseregben és magában a diktátori családban is.

A további főszereplők közt van Csang Szong Taek, egy magas rangú párthivatalnok, aki Kim legidősebb fiát, Namot támogatja. A Wikipédia azonban megemlíti a lehetsége utódok között a hadsereg egyik tábornokát, O Kuk Riolt, aki azonban a "kedves vezető" vejeként van feltüntetve.

Észak-Korea nem hivatalos szóvivője Japánban mindenesetre csak annyit mondott, hogy ha eljön az idő, a legalkalmasabbat választják, és nincs hatalmi harc az országban.

"Csak a külföld vágyálma, hogy zűrzavar legyen az országban - mondta Kim Mjong Csol. - Amikor döntést kell hozni, a párt központi bizottsága meg fogja ezt tenni."

Hozzátette azonban: nem feltétlenül Kim Dzsong Il fiai közül kerül ki az új főtitkár. Az utód képességeinek azonban megfelelőnek kell lenniük, tudnia kell bánni az Egyesült Államokkal, Oroszországgal, Kínával, Japánnal és Dél-Koreával. "Valaki olyan lesz, akit a világ is elfogad" - mondta Kim Mjong Csol.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×