eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Sokkoló fotók a háború szörnyűségeiről - nézze meg!

A közelmúltban egy különleges, háromezer fényképből álló gyűjtemény került elő Németországban, amely hűen tükrözi, milyen mértékben semmisült meg az ország kulturális öröksége a második világháborús bombázások következtében.

Szakértők szerint a légifotókat tartalmazó gyűjtemény minden eddiginél szemléletesebben mutatja meg Németország kulturális értékeinek pusztulását, mivel a fényképeken a bombázások előtti és utáni állapot is látható.

A képek elkészítését Adolf Hitler náci diktátor főépítésze, Albert Speer rendelte el, az ő feladata lett volna ugyanis a német városok újjáépítése a (német győzelemmel végződő) háború után.

Mivel a kollekcióban csak kulturális szempontból fontos épületek láthatók, biztosra vehető, hogy nem stratégiai-katonai célból készítették a képeket, hanem - az újjáépítés segítése mellett - propaganda célokat szolgáltak, hiszen megmutatták a - korabeli német szóhasználat szerint - "terrorbombázások" kegyetlenségét és kérlelhetetlenségét.

A fotókon látható egyebek mellett Drezda barokk székesegyháza az 1945-ös szövetséges bombatámadás előtt és után. Az épületet néhány éve építették teljesen újjá, a korábbi ellenséges nemzetek közötti megbékélés jelképeként.

A gyűjteményben szerepel Stuttgart is, amelynek késő gótikus városházája - szinte minden egyéb kulturális értékével egyetemben - megsemmisült az angolszász bombázás következtében. A The Daily Telegraph honlapján megnézheti a Lübeck és Hamburg elleni légitámadás következményeit bemutató felvételeket.

A Marburgi Fotóarchívum vezetője úgy fogalmazott: "Ezek a különleges és látványos képek első ízben tárják fel a rombolás mértékét, és világosan mutatják, hogy a légi hadjárat jelentős mértékben a német morál megtörését célozta". Az intézmény honlapján további képeket láthat.

A háromezer negatívot tartalmazó doboz Hans Stephan egyik rokonának lakásából került elő. Előbbi Albert Speer munkatársaként segítette a helyreállítási munkákat.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×