eur:
389.26
usd:
363.88
bux:
68274.25
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Németország korábban nyithatja meg munkaerőpiacát

Az egyre növekvő szakemberhiány miatt a berlini kormány azt tervezi, hogy korábban feloldja a 2004 óta csatlakozott uniós országok állampolgáraival szemben életbe léptetett munkavállalási korlátozásokat. A derogációként ismert intézkedés idő előtti megszüntetésében szerepet játszik a mezőgazdasági munkások számának zuhanásszerű csökkenése is.

A német munkaügyi államtitkár, Gerd Andres megerősítette, hogy a kormány fontolóra vette a munkapiac megnyitását az új uniós országok, köztük Magyarország állampolgárai előtt a szakemberhiány megoldásaként.

Az EU 2004-es bővítése előtt az akkori kancellár - Németország súlyos gazdasági helyzetére hivatkozva - elérte Brüsszelben, hogy átmeneti időre az új tagállamokra csak korlátozott formában érvényesítsék az Európai Unión belül érvényes letelepedési és munkavállalási szabadságot.

Ausztria és Németország eredetileg 2009-ig akarta fenntartani a megszorításokat, de mint az államtitkár kifejtette, a képzett szakemberek terén mutatkozó hiány kiküszöbölésére a kormány a korlátozás idő előtti feloldását tervezi.

Nagy szükség lenne mezőgazdasági munkásokra is, mert az idei aratásokra alig néhány 10 ezer lengyel jelentkezett, holott tavaly még legalább 300 ezren jöttek szezonszerződéssel Németországba.

Az államtitkár szerint a derogáció végleges feloldásához nélkülözhetetlenek olyan tarifaszerződések, amelyek megszabnák az alkalmazottak fizetésének alsó határát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×