INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 23. szerda
Tekla

Brazíliában egy náci háborús bűnös után nyomoznak

Infostart / InfoRádió

A brazil rendőrség nyomozást indított egy állítólag az országban bujkáló náci háborús bűnös után. A hatóságot az Interpol izraeli szekciója tájékoztatta arról, hogy információi szerint Alois Brunner az ország északkeleti részén fekvő Salvador településen rejtőzhet.

Az osztrák Alois Brunnert azzal vádolják, hogy több mint 120 ezer zsidó haláláért felelős. Az Adolf Eichmann jobb kezének is nevezett férfi Németország 1945-ös veresége után amerikai fogságba került, de hamis papírjainak köszönhetően hamarosan elengedték onnan.

Brunner 1954-ig zavartalanul élt Essenben, de akkor azonosította az osztrák és a német rendőrség, ezért menekülni kényszerült.

A nemrég elhunyt Simon Wiesenthal szerint a férfi Georg Fischer néven Szíriába szökött, ahol részt vett a titkosszolgálat kiépítésében. A damaszkuszi hatóságok soha nem ismerték el, hogy a szökött náci az országban tartózkodna. A ’90-es évek végén elterjedt a hír, hogy Alois Brunner meghalt.

Távollétében egy párizsi esküdtszék életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte a férfit. Ha még él, akkor ma 95 éves Alois Brunner.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018