INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Marad a kazah elnök

Infostart / InfoRádió
Fölényes győzelmet aratott Nurszultan Nazarbajev hivatalban lévő államfő a vasárnapi kazahsztáni elnökválasztáson. Az ellenzék szabálytalanságot emleget.

A hétfő reggeli részeredmények szerint a 16 év óta hivatalban lévő elnök a voksok több mint 90 százalékát szerezte meg, így újabb hét évig irányíthatja a közép-ázsiai országot.

A helyi kommunista párt egykori első titkárát először 1991-ban a szavazatok 98,8 százalékával választották meg elnökké, míg 1998-ban a voksok 79,8 százalékával választották újjá.

A választáson Nurszultan Nazarbajeven kívül négy jelölt indult az elnöki posztért. Közülük egyedül Zsarmakhan Tujakbaj volt parlamenti elnöknek, az Igazságos Kazahsztánért elnevezésű ellenzéki szövetség közös jelöltjének adtak némi esélyt megfigyelők. A hétfő hajnali részeredmények szerint a fő ellenzéki jelöltre a szavazatok 13,42 százaléka jutott.

Tujakbaj kampányfőnöke szerint megfigyelőik sok csalást és szabálytalanságot észleltek a szavazóhelyiségekben és azok környékén. Egyes választókról kiderült például: munkaadójuk utasította őket, hogy Nazarbajevre szavazzanak. A hivatalban lévő elnököt támogató Haza párt ajándékokat osztogatott a választóknak – állította Zsarmakhan Tujakbaj kampányfőnöke.

A szavazást mintegy 1600 megfigyelő, köztük az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet 450 megbízottja ellenőrizte.

A címlapról ajánljuk