eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Katonák egy ARV harcjármű vontató előtt a NATO-erők részvételével megrendezett Adaptive Hussars 23 többnemzeti országos gyakorlat megnyitóján a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós Laktanyában 2023. november 7-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Vezérkari főnök: az egész ország területére kiterjedő hadgyakorlat zajlik

Az ország ellenálló képességének tesztelése és a Magyarországra érkező NATO-csapatok fogadására való felkészülés is célja az "Adaptive Hussars 23" elnevezésű többnemzeti hadgyakorlatnak, amelyet országszerte 25 helyszínen tartanak - tájékoztatta az InfoRádiót a Honvéd Vezérkar főnöke.

Böröndi Gábor elmondta, hogy ez egy komplex, a Magyar Honvédség, a Honvédelmi Minisztérium és a közigazgatási szervek együttműködését próbára tevő manőversorozat, amelynek keretében a Magyarországra települő NATO erők fogadását is gyakorolni fogják. Az olasz, horvát, amerikai és török csapatokból álló NATO Éberségi Zászlóalj katonái több áttelepülést hajtanak végre az országon belül, és ezeket a hadmozdulatokat a Magyar Honvédség egységei biztosítják.

A tábornok nagyon fontosnak nevezte, hogy 30 év után most újból tartalékosokat hívnak be, akik szintén különböző feladatokat kapnak. Böröndi Gábor elmondta: ezúttal azt is vizsgálják, hogy magyar közigazgatás mennyire készült fel a NATO és a Magyar Honvédség ellátására.

A vezérkari főnök ismertette, hogy a hadgyakorlat 25 helyszínen zajlik majd. Ezek közül megemlítette Várpalotát, Pápát, illetve elmondta, hogy a repülődandár Sármellékre települ és megmozdulnak a kaposvári logisztikai ezred egységei is.

Budapest, 2023. július 15.
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (j) és Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke a Magyar Honvédség Altiszti Akadémián végzett honvéd altisztek eskütételén a Hősök terén.
MTI/Kovács Tamás
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (j) és Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke a Magyar Honvédség Altiszti Akadémián végzett honvéd altisztek eskütételén a Hősök terén. MTI/Kovács Tamás

Tiszaroffnál még egy vízi átkelés is lesz, ami után a csapatok Nyíregyháza és Debrecen térségébe vonulnak. Természetesen Székesfehérvár és Budapest, mint vezetési központok, ugyancsak fontos szerepet játszanak majd - tette hozzá Böröndi tábornok.

A honvédvezérkar főnöke arról is beszélt, hogy az "Adaptive Hussars 23" hadgyakorlat keretében mutatkoznak be először a Honvédség legújabb tüzérségi eszközei. A Németországból nemrég beszerezett PzH 2000-es önjáró lövegek úgynevezett rendszerbeállító éleslövészetet fognak végrehajtani. Ennek keretében adnak számot a magyar tüzérek arról, hogy mennyire sikerült elsajátítaniuk az új fegyverek kezelését.

A Magyar Honvédség egyik PzH 2000 önjáró lövege. Forrás: Wikipédia
A Magyar Honvédség egyik PzH 2000 önjáró lövege. Forrás: Wikipédia

A Honvéd Vezérkar főnökét az Inforádió arról is kérdezte, hogy vajon az orosz-ukrán háború miatt rendezik-e a mostani hadgyakorlatot? Böröndi Gábor azt válaszolta: amikor 2023. májusában kinevezték, azt a feladatot kapta a honvédelmi minisztertől, hogy emelje hadműveleti szintre a magyar haderő gyakorlatait.

"Ezt látjuk most - folytatta a vezérezredes - a hagyományos harcászati mozzanatokat egy sokkal összetettebb gyakorlattá emeltük, amelynek a célja, hogy megvizsgáljuk az ország ellenálló képességét és azt, mennyire vagyunk felkészültek egy konfliktus esetén az hozzánk beérkező NATO csapatok fogadására.

Azt is kipróbáljuk, hogy a Magyar Honvédséggel mennyire jól tud együtt működni a civil adminisztráció,

illetve milyen hatékonyan tudjuk használni a mozgósított tartalékosainkat" - tette hozzá.

Majd azzal folytatta, hogy "Európa figyeli az ukrán-orosz válságot és ennek katonai adaptációja zajlik napjainkban. Ezért a hadgyakorlat rengeteg eleme reflektál az ukrajnai háborúra, ami azt is jelzi, hogy Magyarország komolyan veszi a NATO kötelezettségeit". A tábornok ennek kapcsán arról is beszélt, hogy a Honvédségnél szorosan nyomon követik a háború történéseit és ezek tanulságait igyekeznek felhasználni.

Hódmezővásárhely, 2023. november 7.
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (j) egy Lynx páncélozott gyalogsági harcjárműben a NATO-erők részvételével megrendezett Adaptive Hussars 23 többnemzeti országos gyakorlat megnyitóján a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós Laktanyában 2023. november 7-én.
MTI/Koszticsák Szilárd
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (j) egy Lynx páncélozott gyalogsági harcjárműben a NATO-erők részvételével megrendezett Adaptive Hussars 23 többnemzeti országos gyakorlat megnyitóján a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós Laktanyában 2023. november 7-én. MTI/Koszticsák Szilárd

"Látni kell - hívta fel a figyelmet -, hogy kiemelt szerepet kapott a precíziós, mélységi csapásmérés, ami megvalósítható légierővel és tüzérségi eszközökkel is. De ugyanilyen fontosak a drónok a felderítésben és páncélosok pusztításában, továbbá megnőtt az aknásítás, illetve az aknamentesítés, valamint a műszaki erődítés jelentősége is. A Magyar Honvédség szakemberei összegyűjtik ezeket a tapasztalatokat és ennek megfelelően készítik fel a katonáinkat" - emelte ki a vezérkari főnök.

Böröndi Gábor szerint a háború mellett fontos a terror szervezetek elleni küzdelem is, ami a NATO második legfőbb feladata. Ezzel kapcsolatban a Magyar Honvédség külföldi szerepvállalásban is gondolkodik - közölte a tábornok.

A magyar haderő fő feladatának nevezte az illegális migráció elleni küzdelembe történő részvételt

és elmondta, hogy az ezzel kapcsolatos híreket a Honvédség folyamatosan elemzi és értékeli.

Az egész ország területére kiterjedő hadgyakorlat miatt Böröndi Gábor a civilek türelmét és megértését kérte. Külön is felhívta a gépjárművezetők figyelmét arra, hogy tilos a katonai menetoszlopokba besorolni. Elmondta, hogy a légierő fokozott tevékenysége miatt még az ország azon vidékein is hallható lesz a repülőgépek és a helikopterek zaja, ahol ez eddig nem volt megszokott. A vezérkari főnök hangsúlyozta: "Mindenikek tudnia kell, hogy ez mind a magyar emberek biztonsága érdekében történik."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×