eur:
395.22
usd:
366.64
bux:
65148.11
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
VLADIMIR REGION, RUSSIA - JUNE 7, 2021: Opposition activist Alexei Navalny attends via video link as the Petushinsky District Court considers his claim against Pokrov correctional colony No 2 (IK-2) over the conditions of his confinement, in the town of Petushki, 67km southwest of Vladimir. Anna Ustinova/TASS (Photo by Anna Ustinova\TASS via Getty Images)
Nyitókép: Photo by Anna Ustinova\TASS via Getty Images

Kikerült a börtönkórházból Alekszej Navalnij

Két keresetét visszavonta az orosz ellenzéki politikus, egy harmadikat elutasítottak.

Visszaszállították Alekszej Navalnij elítélt orosz ellenzéki politikust a vlagyimiri börtönkórházból a pokrovi börtönbe - közölte a a Dozsgy ellenzéki online televízió bírósági iratokra hivatkozva.

A Dozsgy szerint egyébként Navalnij hétfőn a petuski bíróságon visszavonta két, a pokrovi börtön ellen benyújtott keresetét. Az egyikben azt kifogásolta, hogy cenzúrázták a hozzá eljutott újságokat, a másikban pedig azt, hogy nem adták ki számára a büntetésvégrehajtási intézetbe magával vitt könyveket, köztük a Koránt sem. Az első ügyben kiderült, hogy nem a börtönhatóság emberei ollóztak ki cikkeket a lapokból, a másodikban pedig rendeződött az őrizetes olvasásának gyakorlata.

"Lényegében mindent elértünk, visszavonom a keresletet"

- idézte Navalnijt a Dozsgy.

Június 2-án a petuski bíróság elutasította Navanij egy harmadik keresetének tárgyalását, amelyben a politikus nehezményezte, hogy szökésre hajlamosnak minősítették.

Alekszej Navalnij jelenleg két és fél éves szabadságvesztését tölti. A rá korábban az úgynevezett Yves Rocher-ügyben gazdasági bűncselekmény miatt kiszabott, de felfüggesztett szabadságvesztést azért kell leülnie, mert a FSZIN (orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat) szerint sorozatosan megsértette a feltételes szabadlábra helyezés feltételeit.

A hátfájásra és végtagzsibbadásra panaszkodó fogoly a börtönben március 31-től több mint három hétig éhségsztrájkot folytatott, mert kifogásolta, hogy nem engedtek be hozzá olyan orvosokat, akikben ő is megbízik. Tiltakozásának akkor vetett véget, amikor egy vlagyimiri polgári kórházban szakorvosok végül kivizsgálták.

Az ellenzéki politikus szimpatizánsai január 23-án és 31-én, valamint február 2-án és április 21-én tartottak tiltakozást a járványügyi korlátozások dacára is Oroszország számos városában. Az OVD-Info civil szervezet szerint ezeknek mintegy 13 ezer résztvevőjét vették őrizetbe a hatóságok.

Navalnij ellen három büntetőeljárás zajlik: az első az általa alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványának (FBK) felajánlott adományok hűtlen kezelése, a második az állampolgárok személyiségét és jogait sértő nonprofit szervezet létrehozása, a harmadik pedig annak bírónak a megsértése címén, aki azon a peren elnökölt, amelyet egy második világháborús veterán megrágalmazása ügyében folytattak le ellene.

A moszkvai ügyészség április végén kezdeményezte három, Navalnijhoz kötődő szervezet szélsőségessé minősítését. Az indoklás szerint a Navalnij Törzsei mozgalom, a Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványa (FBK) és jogutódja, az Állampolgári Jogok Védelmének Alapítványa (FZPG) célja "a feltételek megteremtése az alkotmányos rend alapjainak megváltoztatásához", egyebek között a "színes forradalmak" forgatókönyvének alkalmazásával.

Az ügyet szerdán tárgyalja egy moszkvai bíróság. Ha a testület a szervezeteket szélsőségesnek minősíti, akkor ezek tagjai egy múlt héten hatályba lépett törvénymódosítás értelmében évekre elveszítik passzív választójogukat,

nem indulhatnak jelöltként például a szeptemberben esedékes parlamenti választáson sem.

Hétfőn egy moszkvai bíróság 10 ezer rubelre (jelenlegi árfolyamon mintegy 39 ezer forintra) bírságolta meg Dmitrij Gudkov ellenzéki politikust, amiért támogatásáról biztosította a Navalnij szabadon bocsátásért január 23-án megtartott tüntetést. Az ítéletet Gudkov távollétében tartották meg, mert a politikus vasárnap külföldre, Ukrajnába távozott, attól tartva, hogy büntetőeljárást indítanak ellene.

Az eljárás hivatalos oka egy 2015-2017-ben bérelt helyiség miatti elmaradt fizetség lenne. A volt parlamenti képviselő lakását és hétvégi házát a hatóságok múlt héten átkutatták, nagynénijét, a bérleti díjjal tartozó cég tulajdonosát pedig őrizetbe vették.

Gudkov a Dozsgynak nyilatkozva úgy vélekedett, a megbírságolásának valódi célja az, hogy összefüggésbe hozzák Navalnij FBK-jával és ellehetetlenítsék indulását a szeptemberi választáson. Felmerült, hogy a Jabloko liberális párt képviselőjelöltje legyen, de erről a lehetőségről a politikus egy hétfői Telegram-bejegyzésben lemondott.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×