Infostart.hu
eur:
382.2
usd:
328.23
bux:
108922.07
2025. december 7. vasárnap Ambrus
Lubricating oil filling and packaging production line
Nyitókép: wenbin/Getty Images

A forintgyengülés után kilőttek az ipari árak

Az ipari termelői árak 2025 januárjában az egy évvel korábbiakat 9,1, az előző havit 0,4 százalékkal múlták felül.

Idén januárban az ipari termelői árak átlagosan 9,1 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit. A belföldi értékesítés árai 6,1, míg az exportértékesítésé 10,6 százalékkal múlták felül a 2024. januáriakat – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Az áremelkedést elsősorban a forint árfolyamának euróval szembeni éves gyengülése, valamint az előállítási költségek növekedése okozta. Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 0,9, az exportértékesítési árak 0,2, így az ipari termelői árak összességében 0,4 százalékkal növekedtek.

A KSH jelentése szerint a belföldi értékesítési árak átlagosan 6,1 százalékos emelkedésén belül a 62,7 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparé 6,6, a 35,4 százalékos súlyú energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) pedig 5 százalékkal nőtt. Az élelmiszeripar értékesítési árai 6,1 százalékkal emelkedtek.

Forrás: KSH
Forrás: KSH

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 6,1, a beruházási javakat gyártókban 6,6, a fogyasztási cikkeket gyártókban pedig 5,6 százalékkal nőttek az árak.

Forrás: KSH
Forrás: KSH

Az ipari exportértékesítési árak 10,6 százalékkal magasabbak voltak, ezen belül a 91,8 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 7,5, a 8,0 százalékos súlyú energiaiparban 23,6 százalékkal emelkedtek az árak – áll a KSH közleményében.

Címlapról ajánljuk
Vinkó József: én is megdöbbentem, milyen titkokat, rejtett történeteket mutatnak Budapest egyes gasztrohelyei

Vinkó József: én is megdöbbentem, milyen titkokat, rejtett történeteket mutatnak Budapest egyes gasztrohelyei

Nagyon is létezik gasztroturizmus – mondta Vinkó József, a Magyar Konyha magazin főszerkesztője az InfoRádió Aréna című műsorában, és felhívta a figyelmet újonnan összeállított gasztroséta helyekre. Beszélt arról is, hogy a hozzánk látogató külföldiek hetven százaléka milyen ételt keres, és hogy leáldozik-e a fine dining csillaga. Megtudhattuk tőle azt is, miért „házasítják” a japán és a perui konyhát.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.08. hétfő, 18:00
Szlávik János
a Dél-Pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×