eur:
394.07
usd:
352.76
bux:
72976.92
2024. augusztus 27. kedd Gáspár
Flag of China and Russia. Diplomatic relations.
Nyitókép: OLGA Zhukovskaya / Getty Images

Hiába a nagy profit a kínai nagyvállalatoknál, elégedetlenek a belső kereslettel

A nagy cégek nyeresége 3,6 százalékkal nőtt az idei első hét hónapban.

A legnagyobb kínai ipari vállalatok 4099 milliárd jüan (751 milliárd dollár) nyereséget könyveltek el az idei első hét hónapban, ami 3,6 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit - áll a kínai statisztikai hivatal keddi jelentésében. Az első hat hónapban az éves szintű bővülés kisebb, 3,5 százalék volt.

A felmérés azokra a vállalatokra terjed ki, amelyek fő tevékenységből származó éves árbevétele meghaladja a 20 millió jüant. A nyereség az előző hónaphoz képest öt hónapja legnagyobb mértékben, 4,1 százalékkal nőtt a júniusi 3,6 százalékos emelkedés után.

A javulás ellenére a kínai statisztikai hivatal szerint a belső kereslet továbbra is gyenge a bonyolult külső környezet közepette, és az ipari vállalatok profitnövekedésének alapjait még meg kell szilárdítani. A kedden ismertetett adatok szerint a kínai ipar nagyjából fele ért el magasabb profitot az idei első hét hónapban, az élen a csúcstechnológiás ipar állt 12,8 százalékos növekedéssel.

Az állami tulajdonú cégek nyeresége 1 százalékkal nőtt a hét hónapban, a hathavi 0,3 százalék után.A külföldi cégek profitnövekedése 9,9 százalékra lassult a július végével záródott hét hónapban a hathavi 11 százalék emelkedést követően. A magáncégek nyereségnövekedése 7,3 százalékra gyorsult a hathavi 6,8 százalékról.

Tavaly a kínai ipari nagyvállalatok nyeresége 2,3 százalékkal csökkent 2022-höz képest és 7690 milliárd jüant (1080 milliárd dollár) tett ki, miután 2022-ben 4 százalékos esést jegyeztek fel.

Címlapról ajánljuk
Mobilkorlátozás az iskolában - Indul a tanév, összecsapnak az érvek

Mobilkorlátozás az iskolában - Indul a tanév, összecsapnak az érvek

Az NKE Nemeskürty István Tanárképző Kar rektori megbízottja szerint előremutató az iskolai mobiltelefon-használatot korlátozó hazai szabályozás. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint a jogalkotói szándék érthető, de a rendelet túlbonyolított. A köznevelésért felelős helyettes államtitkár az InfoRádióban azt mondta: a rendelet célja nem a digitális eszközök elzárása, hanem a használatuk tudatosabbá tétele.

Egészen merész javaslat is van a német menekültpolitika szigorítására

Kevesebb mint három hónappal a baden-württembergi Mannheim városában május utolsó napján történt, egy 29 éves rendőr halálát követelő késes merénylet után újabb, a mannheiminél is is kegyetlenebb merénylet történt az észak-rajna vesztfáliai Solingen városában. A mannhemi merénylet hullámai még le sem csillapodtak, sőt, a solingeni terror után még magasabbra csaptak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.27. kedd, 18:00
Koren Balázs
matematika tanár, a ProSuli szakmai vezetője
Megtörtént a nagy bejelentés: egyetlen döntéssel Donald Trump ölébe hullott a választási győzelem?

Megtörtént a nagy bejelentés: egyetlen döntéssel Donald Trump ölébe hullott a választási győzelem?

Nem most kavart először port Robert F. Kennedy Jr. az amerikai elnökválasztási kampányban. A kezdetben demokrataként, majd függetlenként ringbe szálló politikus korábban több bizarr vallomást is tett, például egy agyába költöző féregről, illetve arról is, hogy egyszer a Central Parkban hagyott egy medvetetemet. Kennedy ezúttal másképp hívta fel magára a figyelmet: múlt pénteken bejelentette, felfüggeszti elnökjelölti kampányát. Az RFK Jr.-ként emlegetett politikus nem rejtette véka alá, hogy kit ajánl a támogatói figyelmébe: a legendás demokrata elnök unokaöccse beállt a volt republikánus elnök, Donald Trump mögé. Bár az amerikai sajtó arról cikkezik, hogy egy alku keretében Trump miniszteri vagy más kabinetpozíciót ajánlhat Kennedynek a megválasztása esetén, utóbbi csak annyit erősített meg, hogy mostantól együtt fognak fognak dolgozni a Kennedy által legfontosabbnak tartott ügyek mentén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×