eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
gdp gazdasági növekedés
Nyitókép: Pixabay

MBH: az idén a belső fogyasztás élénkülése lehet a gazdaság motorja

Tartható a 2,7 százalékos növekedési cél idén, jövőre a 4 százalékot is meghaladhatja a gazdasági fejlődés üteme - mondták az MBH Bank csütörtöki sajtóeseményének szakértői Budapesten.

Az MBH Bank Elemzési Centrumának igazgatója szerint a lakossági fogyasztás határozott élénkülése lehet idén a gazdaság helyreállásának legfőbb hajtóereje. Árokszállási Zoltán hangsúlyozta, hogy a fogyasztói hangulat jobban alakul, mint az üzleti, elsősorban a reálbér emelkedésének köszönhetően.

A munkaerőpiacon ősszel mutatkozhatnak meg a fellendülés hatásai, a munkanélküliségi ráta az év végéig 4,2 százalékra mérséklődhet. Az egyre erőteljesebb belső kereslet várhatóan nem emeli számottevően a pénzromlás ütemét, újabb inflációs nehézségekre belátható időn belül aligha kell készülni. A következő hónapok egyik legfontosabb kérdése a szolgáltatások árának alakulása lehet, de a drágulásuk valószínűleg mérséklődni fog. Az infláció az élelmiszer- és üzemanyagárak alakulása alapján 3,8 százalékra mérséklődhet éves összevetésben.

Jövőre 3,5 százalékra csökkenhet, a 3 százalék körüli szintet 2026-ban érheti el ismét.

Az MBH Bank szakértője szerint a GDP-növekedést a nettó export is segítheti, de az ipar exportja egyelőre nem alakul jól, főképp a gyenge német kereslet miatt. Az ipari konjunktúra is nehezen áll helyre, de jövőre már erőteljesebb mértékben járulhat hozzá a gazdasági növekedéshez, és várhatóan a vállalati beruházások is lendületet vesznek belföldön, bepótolva az elmúlt évek lemaradását.

A külkereskedelmi egyenleg jelentős mértékben befolyásolhatja a forint árfolyamát, de a jelentős többlet miatt nem várható tartósan 400 forint feletti euróárfolyam. A következő évek során visszafogott ütemű, de tartós forinterősödés várható.

A 4,5 százalékos költségvetési hiánycél az állami beruházások átütemezésével szintén tartható lesz idén, ha a fogyasztásból származó adóbevételek a második félévében jól alakulnak. Jövőre a deficit 4 százalék alá, 2026-ban 3 százalék alá eshet,

miközben a bruttó államadósság GDP-hez viszonyított aránya szintén csökkenni fog, 2 év múlva 70 százalék alá szorítható le - tette hozzá.

Az MBH Bank szenior tőkepiaci elemzője szerint az inflációs folyamatok világszerte kedvező irányba mutatnak, az eurózónában a bázishatások okozta emelkedés átmenetinek bizonyult, a jegybankok ugyanakkor egyelőre óvatosak. Az alapkamat-csökkentés üteme a romló pénzpiaci hangulat miatt belföldön ugyancsak mérséklődött, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a következő hónapokban is körültekintőbb lehet, amikor döntenie kell a monetáris kondíciókról - tette hozzá Balog-Béki Márta, aki az év végére 6,5 százalékos alapkamatra számít. Előrejelzését azzal indokolta, hogy a kamatvárakozások elmaradnak a jelenlegi alapkamattól, így a jegybanknak van még valamennyi lehetősége a mérséklésre. A szakértő úgy véli, hogy a következő 2 évben további 1-1 százalékponttal csökkenhet a jegybanki alapkamat, vagyis 2026 végére 4,5 százalék várható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Szinte középkori állapotok uralkodnak a világ egyik legzártabb régiójában, mégis a globális versenyfutás fontos része lett

Szinte középkori állapotok uralkodnak a világ egyik legzártabb régiójában, mégis a globális versenyfutás fontos része lett

A 21. században a fokozódó globális versenyfutás miatt a hegemón szerepre törő hatalmak figyelmébe kerülnek olyan térségek is, amelyeket korábban szinte teljesen elfelejtett a világ. Ezek közé tartozik az Afganisztánhoz tartozó rendkívül szegény Wakhan-folyosó is, ahol szinte középkori állapotok uralkodnak. A völgy egyszerre több okból is a döntéshozók figyelmének középpontjába került, ráadásul egyszerre több ország is növelte az aktivitását. A növekvő érdeklődés vélhetően a jövőben sem fog alább hagyni, mivel túl sok potenciál rejtőzik az elszigetelt területben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×