eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 21. vasárnap Konrád
Nyitókép: 4ig

A 4iG megduplázta árbevételét és megháromszorozta a bruttó nyereségét

A 4iG Nyrt. megduplázta árbevételét, és háromszorosára növelte EBITDA-eredményét tavaly, az infokommunikációs vállalatcsoport konszolidált árbevétele 594,4 milliárd forintra, pénzügyi és értékcsökkenési leírások előtti szokásos (EBITDA-) eredménye 197,4 milliárd forintra nőtt a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közölt gyorsjelentés szerint.

A cégcsoport 2023-as negyedik negyedéves, Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardoknak (IFRS) megfelelően konszolidált, nem auditált gyorsjelentésére jelentős hatást gyakorolt a Vodafone Magyarország felvásárlása, valamint a 2022-ben lezárt több hazai és nemzetközi akvizíció - írták a rekord árbevétel- és EBITDA-eredményt indokolva.

Kiemelték, hogy az EBITDA-marzs kevéssel meghaladta a távközlési szegmensben jellemző 33 százalékot.

A pénzkiáramlással nem járó, vételár-allokációs hatásoktól megtisztított korrigált adózott eredmény 6,5 milliárd forint volt, amely 38,5 milliárd forinttal magasabb, mint az IFRS alapján kimutatott negatív adózott eredmény (-32 milliárd forint) - tették hozzá.

A jelentés szerint 2023-ban a nettó árbevétel 86 százalékát a távközlési divízió adta, az informatikai divízió pedig a 14 százalékát, amivel a cégcsoport a hazai IT- és rendszerintegrátori piaci szegmensben vezető szerepet tölt be.

Közleményük szerint a 4iG proforma számításai szerint, amennyiben a Vodafone Magyarország működési eredményeit a 4iG Nyrt. 2023. január 1-től konszolidálja, úgy a csoport IV. negyedéves beszámolójában a nettó árbevétel 620,3 milliárd forintra, míg a normalizált EBITDA kevéssel 204 milliárd forint fölé növekedett volna.

A jelentés kitért arra is: a cégcsoport további eredményes működését a transzformáció sikeres végrehajtása, és ennek hatásaként további 400 milliárd forintot meghaladó cégérték-növekedés, a negyedik negyedévhez kapcsolódó gyorsjelentésben bemutatott magas pénzeszközállomány (53,4 milliárd forint), illetve a kimagasló működési cash-flow (182,5 milliárd forint) biztosítja a jövőben is.

A vállalatcsoport további fejlődését a tavaly ősszel bejelentett transzformációs program során keletkező pozitív szinergiák erősíthetik, amelynek célja a cégcsoport működési hatékonyságának és versenyképességének növelése, valamint a részvényesi értékteremtés - közölték.

Tavaly a 4iG-csoport számos eredményt ért el, a lezárt akvizícióknak és az organikus fejlődésnek köszönhetően a régió egyik vezető konvergens infokommunikációs vállalatcsoportjává fejlődött. Informatikai rendszerintegrátorként és távközlési szolgáltatóként is markáns jelenlétet alakított ki Magyarországon, valamint a Nyugat-Balkánon és a Közel-Keleten. A vállalatcsoport a globális piacokon a távközlés és informatika mellett jelentős piacszerzési potenciállal rendelkezik az űripari és technológiai szegmensekben is - összegezte az elmúlt évet közleményében a 4iG.

A társaság részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. Az elmúlt egy évben a legalacsonyabb ára 611 forint, a legmagasabb 880 forint volt, csütörtökön 855 forinton zárt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hatalmas támogatást kap Ukrajna, fontos megállapodást kötöttek az oroszok Kínával - Háborús híreink vasárnap

Hatalmas támogatást kap Ukrajna, fontos megállapodást kötöttek az oroszok Kínával - Háborús híreink vasárnap

Szombat este az amerikai képviselőház széleskörű támogatással, a republikánus keményvonalasok ellenkezése ellenére elfogadott egy 95 milliárd dolláros törvénycsomagot, amely többek között Ukrajnának nyújt 60 milliárd dollár feletti támogatást, ma a támogatás felsőházi elfogadásának fontosságát hangsúlyozta az ukrán államfő. Eközben Oroszország újonnan kinevezett haditengerészeti főnöke, Alekszandr Mojszejev tengernagy részt vesz egy nagyszabású katonai konferencián a szövetséges Kínában, ahol egyetértési és együttműködési memorandumot írt alá a kínai haditengerészet parancsnokával. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×