eur:
389.46
usd:
363.42
bux:
68072.53
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
On the picture there is a wallet held in hand with some Hungarian forint banknotes. Three ten thousand forint banknotes and one twenty thousand forint banknote. Altogether 50000 HUF. The background is black. This picture is color saturation enhanced.
Nyitókép: Gabor Meszesan/Getty Images

GKI: az üzleti világ már optimistábban tekint a közeljövőre

Novemberben a fogyasztók kissé borúlátóbban, az üzleti világ viszont valamelyest optimistábban tekint a közeljövőre, mint az előző hónapban, vagyis októberben - ez derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. által, az Európai Unió támogatásával végzett felmérésből.

Az idei esztendőben a fogyasztói bizalmi index egyértelműen egy javuló trendet mutatott, a novemberi romlás nem több, mint egy kis korrekció - mondta el Karsai Gábor, a GKI vezérigazgató-helyettese az InfoRádiónak. A gazdasági szakember szerint a visszaesés nem változtat a javuló trenden, bár hozzátette, a konjunktúraindex még mindig nagyon alacsony. Magyarázata szerint a fogyasztók, bár egyre kevésbé, de azért elég pesszimisták. A szakértőt a jelenlegi időszak a Covid-járvány mélypontja utáni időszakra emlékezteti, mikor az emberek úgy gondolták, valamelyest emelkedett a munkanélküliség veszélye.

Hangsúlyozta viszont, hogy mindenképpen pozitív hír az inflációs várakozások csökkenése. Úgy véli, ez a hétköznapi tapasztalatok alapján érthető, hiszen az infláció az utolsó hónapokban valóban jelentősen csökkent. Hozzátette, a gazdasági bizalom romlásának egyik fontos oka volt, hogy a fogyasztók úgy érezték, a pénzügyi helyzetük rosszabb, mint októberben volt. A nagy értékű fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségeit viszont ugyanolyannak gondolták - mondta Karsai Gábor, aki a friss adatokat úgy összegezte,

mindez arra utal, hogy nagyon nagy karácsonyi vásárlásra már nem lehet számítani.

A vezérigazgató-helyettes szerint erre senki sem számított, de kétségtelen, hogy most már volt egy olyan hónap, amikor a havi reálkeresetek alakulása pozitív tartományba került. Hozzáfűzte, természetesen az emberek nem egy-egy hónap reálkeresetében gondolkodnak, de az idei karácsony valószínűleg már nem lesz érdemben rosszabb, mint tavaly. Sőt, szerinte bizonyos termékek esetén akár még bővülhet is a kereskedelmi forgalom.

A kérdésre, hogy az üzleti világ miért lett optimistább, azt felelte, az ipari és a szolgáltatói várakozások javultak valamelyest, a kereskedelemé és az építőiparé viszont némileg romlottak. Mint mondta, az ágazatok rangsorára is ez a jellemző. Az építőipar pesszimizmusát a beruházások, így az állami projektek visszafogásával magyarázta, míg a kereskedelem borúlátásáért a fogyasztói kereslet csökkenését nevezte meg felelősnek. Azt is megjegyezte, hogy a kereskedelmi bizalmi index némi romlása több hónapos javulás után következett, erre gondolt, mint korrekcióra. De hozzátette, a következő hónapokban valószínűleg e tekintetben is javulás lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 08:36
×
×
×
×