eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
banknote: 20 euro 50 euro 100 euro thrown on the ground
Nyitókép: Matteo Cottardo/Getty Images

Váratlan fordulat a magyar gazdaság külső egyensúlyában

2023 második negyedévében a folyó fizetési mérleg közel 700 millió eurós többletet ért el

A javuló külső egyensúlyi pozíciót az energiaárak visszaesése miatt javuló energiaegyenleg, a fékeződő belső kereslet miatt alacsonyabb importigény, a csökkenő készletek és az emelkedő kivitel együttes hatása okozta – közölte a statisztikát kiadó Magyar Nemzeti Bank.

A folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg összegeként előálló külső finanszírozási képesség 2023 második negyedévében több mint 1,2 milliárd euró volt. A négy negyedéves külső finanszírozási igény így a GDP 4,1 százalékára csökkent, ezen belül az utolsó, 2023 második negyedévi finanszírozási képesség már 2,4 százalékos többletet (finanszírozási képességet) mutatott – írja a Portfolio.

Az ország adósságmutatói vegyesen alakultak: a GDP arányos bruttó külső adósság enyhén, 68,8 százalékra csökkent, míg a működőtőkénél tapasztalt forráskiáramlás mellett a nettó külső adósság a korábbi historikus mélypont közeli szintről 14,6 százalékra emelkedett.

Címlapról ajánljuk
Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

1970-ben készült az a dráma, amely világhírűvé tette. A Love Story igazi kasszasiker volt annak idején. Az Amerikai Filmintézet a filmet beválasztotta minden idők 10 legromantikusabb alkotása közé. Ryan O'Neilt ekkor Oscar-díjra és Golden Globe-díjra jelölték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Németország új világgazdaságuralmi terveket villantott

Németország új világgazdaságuralmi terveket villantott

Olaf Scholz kancellár – visszautasítva Christian Lindner liberális pénzügyminiszter megszorításokra vonatkozó felhívásait –, hangsúlyozta, hogy a jóléti államot nem fogják leépíteni. A kancellár fogadkozott, hogy továbbra is katonai támogatást nyújt Ukrajnának az Oroszországgal folytatott konfliktusban, jelezve, hogy Németország kész többet tenni, ha mások csökkentik a támogatást. Scholz elismerte a feladat nehézségét, de bizakodását fejezte ki az ország jövője szempontjából kulcsfontosságú eredmény elérésében – számolt be a Bloomberg a német költségvetési viták újabb felvonásáról.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×