eur:
389.73
usd:
364.18
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pixabay

Egyre többen nem tudják fizetni a hiteleiket - adatok

A Bankközi Informatikai Szolgáltató lakossági Krízis Mutatójának legfrissebb adatai alapján arra lehet következtetni, hogy az idén év végéig érvényes kamatstop megszűnése után drámaian megnőhet a hiteleiket visszafizetni nem tudók száma.

Bár jelenleg rekord kevés adós szerepel negatív státusszal a KHR-rendszerben, 2023. első félévében már jelentősen megnőtt a problémás hitelszerződések száma. Amennyiben a negatív trend folytatódik, akkor ez idővel a nemfizetés miatt felmondott hitelszerződések számának megugrását is eredményezheti és a KHR adatbázisában is látványosan látható lesz - írja a bankmonitor.hu.

A portál arra hívja fel a figyelmet, hogy megtévesztő módon a statisztikákból elsőre úgy tűnhet, hogy a magas infláció ellenére az emberek rendben törlesztik a hiteleiket, mivel történelmi mélységben van azok száma, akik az aktuális minimálbért (154 280 Ft) elérő összeggel 90 napon túli késedelemben vannak. A Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) 2022. végén 680 ezer ilyen hátralékos hitelszerződést tartottak nyilván, ami 2023. tavaszára 660 ezerre mérséklődött. Ez egy rendkívül alacsony szám ahhoz képest, hogy 2018-ban még 1,5 millió magyar szerepelt negatív státusszal a KHR adatbázisban.

A gazdasági lap ugyanakkor idézi azokat a Bankközi Informatikai Szolgáltató (BISZ) által frissen publikált adatokat, amelyek viszont azt jelzik, hogy mára

jelentős növekedésnek indult a hiteleiket visszafizetni nem tudók tábora.

A BISZ úgynevezett lakossági Krízis Mutatója 2023. első negyedévében 160 százalékon állt – a 2019-es év a bázis, vagyis a 100 százalék –, miközben a mutató a múlt év végén még 108 százalék volt, vagyis jelentősen nőtt a mulasztások és a fizetési problémák száma. A hitel-visszafizetési nehézségek növekedését a BISZ főleg az életviteli költségek jelentős megemelkedésével magyarázza, hiszen az ügyfelek kénytelenek priorizálni, ennek során pedig a hiteleket helyezik a sor végére.

A problémás ügyletek több mint fele olyan fedezetlen hitel, mint a személyi kölcsön, autó- vagy áruhitel.

A lap szerint a jelenleg még megtévesztően pozitív statisztikában nagy szerepe van a 2023. december végéig meghosszabbított kamatstopnak, ami az ötéves, vagy ennél rövidebb kamatperiódusú hitelek kamatát befagyasztotta egy korábbi, alacsonyabb szinten, meggátolva a törlesztőrészletek drasztikus emelkedését.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jerome Powell a Fed kamatdöntése után: magasan maradnak a kamatok

Jerome Powell a Fed kamatdöntése után: magasan maradnak a kamatok

Az amerikai jegybank magyar idő szerint este 8-kor tette közzé kamatdöntését, amelyből kiderül, hogy a jegybank nem módosította az irányadó rátát. Mindjárt a közlemény első mondatában reagáltak viszont az inflációcsökkenés elakadására. Jerome Powell elnök ezekben a percekben tart sajtótájékoztatót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×