eur:
379.55
usd:
351.52
bux:
58432.29
2023. december 6. szerda Miklós
Shot of a senior woman looking thoughtful in a retirement home
Nyitókép: Cecilie_Arcurs/Getty Images

Ha kedvezményesen akar nyugdíjba menni, akkor ezt tudnia kell

Mi számít bele a "Nők 40" korkedvezményes öregségi nyugdíjba? Sok a tévhit, összeszedtük a legfontosabbakat.

A nők számára létrehozott korkedvezményes öregségi nyugdíj lényege az, hogy azok, akik legalább 40 évnyi jogosultsággal (és ezen belül legalább 32 év szolgálati idővel) rendelkeznek, életkortól függetlenül nyugdíjba vonulhatnak.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy már 65 éves koruk előtt sokan nyugdíjba vonulhatnak. Ráadásul jogosultak teljes öregségi nyugdíjra, amit nem terhel semmiféle levonás azért, mert korábban hagyták hátra a munka világát - adja meg az alapokat a hovege.hu.

Legfontosabb tisztázni, hogy mi az a 32 éves szolgálati idő. A szolgálati idő alapvetően a munkában töltött éveket jelenti. Időtartama alatt érvényes biztosítási jogviszonnyal rendelkezünk és nyugdíjjárulékot fizetünk. Idetartozik minden hivatalos keresőtevékenység, ezen felül a táppénz, álláskeresési járadék, stb.

Éppen azért fontos, hogy mi nem az. Alapelv, hogy azt az időtartamot nem lehet figyelembe venni, amikor a társadalombiztosítási jogviszony szünetelt; illetve az egyéni, társas vállalkozók és a mezőgazdasági őstermelők esetében azon időtartamot, amely alatt nyugdíjjárulék tartozással rendelkeznek.

Ami biztosan nem:

  • azok a tanulmányi idők, amelyek egyébként elismerhetőek szolgálati időként,
  • a passzív táppénz időszaka,
  • amikor munkanélküli ellátást folyósítottak,
  • az 1998. január 1-e előtti fizetés nélküli szabadság szolgálati időnek minősülő első 30 napja, amennyiben az igénybevétele nem gyermekgondozás vagy ápolás miatt történt.

A 32 év szolgálati időtől csak akkor lehet eltérni, ha az érintett hölgy súlyosan fogyatékos gyermeket nevelt, aki után ápolási díjat kapott, vagy ha nagycsaládos, aki 4-nél több gyermeket nevel.

Fogyatékos gyermek ápolásánál 2 évet engednek el a szolgálati időből. Ha nagycsaládos anyáról van szó, aki 4-nél több gyereket nevel, annak gyermekenként 1-1 évet. Itt legfeljebb 7 év adható.

Miből jöhet össze a további 8 év?

A keresőtevékenységgel egyenértékű jogviszonynak számítanak a gyermeknevelés idején folyósított, pénzbeli ellátások (pl. GYET, GYES, GYED, CSED), illetve a súlyosan fogyatékos vér szerinti, vagy örökbefogadott gyermek után kapott ápolási díj is.

Ez azt jelenti, ha egy nő 3 éves koráig otthon nevelte egyetlen gyermekét, ezalatt pedig kapott gyermeknevelési ellátásokat, akkor 3 év jogosultsági időt szerzett.

Fontos, hogy pénzzel nem lehet szolgálati időt vásárolni.

Címlapról ajánljuk
Hornung Ágnes képviselő lett, ezzel megdőlt egy parlamenti rekord

Elemzés
Hornung Ágnes képviselő lett, ezzel megdőlt egy parlamenti rekord

Kiadta Hornung Ágnesnek, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkárának a novemberben elhunyt Turi-Kovács Béla országgyűlési képviselői mandátumát a Nemzeti Választási Bizottság. Herczeg Sándor politológus segítségével megnéztük, hogyan alakult a nők képviselete az Országgyűlésben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.06. szerda, 18:00
Stumpf István
egyetemi tanár, a Bibó Szakkollégium és a Századvég Alapítvány alapító igazgatója, korábbi alkotmánybíró és kancelláriaminiszter
Nagy Márton nagy feladatot kapott

Nagy Márton nagy feladatot kapott

Nagyon érdekes döntéseket rejtett el a kormány a kedden késő este megjelent határozatában, amivel a kormány ügyrendjéről szóló határozatát módosítja. Ennek lényege, hogy némiképp változik a kormányzati döntéselőkészítés: a Gazdasági Kabinet hatásköre kiszélesedik és december 7-étől Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter fogja vezetni Varga Mihály pénzügyminiszter helyett. Varga Mihály viszont kapott egy új eszközt a kezébe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×