eur:
368.77
usd:
344.22
bux:
48642.41
2023. június 7. szerda Róbert
Nyitókép: Pixabay

Javultak Románia kilátásai a Fitchnél

Ez az első pozitív változás Romániát illetően a nemzetközi hitelminősítőnél 2020 áprilisa óta.

Megerősítette Románia BBB-/F3 államadós-besorolását a hosszú, illetve rövid futamidejű devizaadósság tekintetében a Fitch Ratings, ugyanakkor negatívról stabilra javította az ország kilátásait - közölte a bukaresti pénzügyminisztérium.

Adrian Câciu pénzügyminiszter szerint a Fitch értékelése azt jelzi, hogy helyesek voltak a román kormánynak a pénzügyi konszolidáció érdekében hozott döntései, ennek nemzetközi visszaigazolása pedig fontos hír mind Románia, mind külföldi partnerei számára. A tárcavezetőt idéző Ziarul Financiar gazdasági portál azonban megjegyzi: bár kilátásai javultak, Románia továbbra is az utolsó, még befektetésre ajánlott (BBB-) államadós-osztályzattal maradt.

A hitelminősítő észrevételeit részletezve az Agerpres azt írta: a többi európai országhoz hasonlóan 2022-ben Romániában is jelentősen - évi 12 százalékos átlagra - gyorsult az infláció. Az infláció idén várhatóan csökkenni fog: a Fitch idén 9,3 százalékos, jövőre 5,6 százalékos átlagos éves inflációt prognosztizál. Az inflációs kilátások romlása miatt a Román Nemzeti Bank 2023. januárig fokozatosan 7 százalékos szintig emelte az irányadó kamatot a 2021. szeptemberi 1,25-ról.

A bukaresti kormány egyik legfőbb célkitűzése, hogy 2024-ig a GDP 3 százaléka alá csökkentse az államháztartási hiányt, annak érdekében, hogy megszabaduljon a túlzottdeficit-eljárástól, amely a világjárvány előtt indult Románia ellen, amikor az európai költségvetési szabályozás még érvényben volt. Mivel az európai fiskális szabályozás jövője bizonytalan, a Fitch arra számít, hogy az EDP-korlátozások kevésbé lesznek szigorúak Romániában.

A folyó fizetési mérleg hiánya (CAD) 26,5 milliárd euró volt, a GDP 9,3 százaléka, szemben a 2021-es GDP-arányos 7,2 százalékkal és a 2020-as 4,9 százalékkal. A CAD romlását számos tényező okozza, egyebek között az energiaszektort ért sokk és az import magas szintje. A folyó fizetési mérleg magas hiánya ellenére Romániát nem éri külső finanszírozási nyomás, nemzetközi tartalékai ugyanis jelentősen növekedtek. A lej árfolyama az euróval szemben nagyjából stabil.

A Fitch becslése szerint a 2023-2024-es időszakban a folyó fizetési mérleg hiánya csökkenni fog, összhangban a költségvetési konszolidáció és az export fokozatos élénkülésével. Ugyanakkor továbbra is Romániának lesz az egyik legmagasabb folyó fizetési mérleg hiánya Közép- és Kelet-Európában, ami részben a versenyképességgel kapcsolatos nehézségeit tükrözi.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×