eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Paul Bradbury/Getty Images

Aggasztó dolog derült ki a magyar nyugdíjasokról

Egy friss felmérésben az egészségi állapotukról nyilatkoztak – nem javul a helyzet.

Amíg 2022-ben még minden hatodik magyar nyugdíjasnak problémát okozott a mindennapokban a rossz egészségi állapota, az arányuk 2023-ban csaknem 20 százalékra nőtt - derült ki a Pénzcentrum friss kutatásából. Idén tehát már minden ötödik nyugdíjasnak jelent komoly gondot az egészsége.

Az idősek több mint felének romlott kisebb-nagyobb mértékben az egészsége az elmúlt egy évben és 33 százalékuk további egészségromlásra számít 2023-ban.

A fizikai egészségét mindössze a válaszadók 4 százaléka érezte tökéletesnek, további 26,9 százaléknak csak néha voltak egészségügyi panaszai. További 28,3 százalék érezte úgy, hogy nem a legjobb az egészsége, de nem okoz mindennapi gondokat. Összességében 59,2 százalék érezte úgy tehát a válaszok alapján, hogy nincs oka túlságosan panaszkodásra. Aggasztó azonban, hogy a válaszadók 19,6 százaléka azt jelölte válaszként, hogy "Mindennapi nehézséget jelent a rossz egészségügyi állapotom". Arányuk tavaly óta (16,4 százalék) emelkedett is. Azok aránya, akiknek mindennapi problémát jelent, hogy nehezen birkóznak meg az érzéseikkel, napi teendőikkel, 7,2-ről 8,9 százalékra nőtt.

Mindössze a válaszadók 2,6 százaléka számult be az egészsége javulásáról. 39,1 százalékuk nem tapasztalt változást, 57,5 százalék azonban úgy érezte, hogy az egészsége inkább vagy jelentősen romlott.

A felmérésből az is kiderült, hogy a magyar nyugdíjasok az elmúlt egy év során többségében ugyanannyi gyógyszert szedtek, 32,3 százalékuk szedett többet, mint korábban. Ennek ellenére 59,1 százalékuk költött többet gyógyszerre 2023-ban.

A válaszok alapján a területi megoszlás így néz ki: a legjobb a magyar nyugdíjasok egészsége Csongrád-Csanád, Vas és Hajdú-Bihar vármegyékben, a legrosszabb pedig Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Komárom-Esztergom vármegyékben.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×