eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: Volánbusz Zrt.

Jöhet a négy és fél napos munkahét? Egy EU-s bírósági ítéletből ez következik

A napi pihenőidőt a heti pihenőidő előtt kell kiadni - erről döntött egy magyar beadvány kapcsán a Európai Unió Bírósága. Egy buszvezető ügye jutott el idáig.

Ha a napi pihenőidőt a heti pihenőidő előtt kell kiadni, akkor a jelenlegi magyar szabályozás szerint a pénteki munkaidőnek 13 órakor véget kell érnie - magyarázta Fodor T. Gábor munkajogász a hrportal.hu-n.

Szerinte módosítani kellene a Munka törvénykönyvét, hogy megfeleljünk az uniós jognak.

Az ügy, amelyben az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott, egy

miskolci mozdonyvezetőtől

indult, aki pert indított a MÁV-Start ellen, amiért munkáltatója nem adta ki számára külön a napi 11 órás pihenőidőt - ismerteti a szaklap.

A MÁV-Start azt állítja, hogy mivel a jelen ügyben alkalmazandó kollektív szerződés az EU-s irányelv által megkövetelt minimális (24 órás) heti pihenőidőt jelentősen meghaladó (legalább 42 órás) pihenőidőt ír elő, a döntése a munkavállalóját egyáltalán nem érinti hátrányosan. Tehát összességében többet pihen a munkavállaló,

csak a napi 11 órás pihenőidős jogcím sérül.

A Miskolci Törvényszék felfüggesztette az eljárást, és azt kérdezte az Európai Unió Bíróságától, hogy az irányelv értelmében a heti pihenőidővel egybefüggően kiadott napi pihenőidő a heti pihenőidő részét képezi-e. Azaz lehet-e egy egységként kezelni a kettőt.

A bíróság ítéletében leszögezi, hogy a napi és a heti pihenőidőhöz való jog két önálló jogot képez.

A gyakorlatban ez azt jelenti - értelmezi a helyzetet Fodor T. Gábor munkajogász -, hogy az átlagos, hétfőtől péntekig terjedő munkarendet figyelembe véve a munkavállaló két pihenőnapja a szombat és a vasárnap mint naptári nap, ez a heti pihenőidő.

A pénteki munkanapot követő tizenegy órás napi pihenőidőnek szombaton 0 óra előtt be kell fejeződnie – tehát

péntek 13 órát követően a munkavállaló nem dolgozhat.

Amennyiben a jelenlegi törvényi szabályozás változatlan marad, akkor a pénteki munkanapnak vagy rövidebbnek kell lennie úgy, hogy 13 órakor befejeződik, vagy át kell állni a négynapos munkarendre.

A munkajogász szerint megoldás volna, ha a magyar jogalkotó az ítéletet követően módosítaná a Munka törvénykönyve munka- és pihenőidőre vonatkozó fejezetét. Kézenfekvő lenne például a törvényi munka- és pihenőnap kezdetét nem éjfélre, hanem reggel hatra időzíteni, így a pénteki munkavégzés nem 13, hanem 19 óráig lenne lehetséges.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×