eur:
389.58
usd:
363.24
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Liquified Natural Gas Floating Storage Unit (LNG FSU) Moored to the Jetty.
Nyitókép: Felix Cesare/Getty Images

Tudatosan lőttek túl a célon a németek LNG-ügyben

A szükségesnél lehet, hogy nagyobb LNG-kapacitásokat épít ki Németország, de a túlzott kapacitásokra biztosításként kell gondolni, amelyek hozzájárulnak a gázárak leszorításához – lényegében ezt mondta a német Der Stern és Capital magazinoknak párhuzamosan adott interjúkban Markus Krebber.

A német óriásvállalat RWE vezérigazgatója annak kapcsán szólalt meg, hogy a német gazdasági tárca előállt egy komoly LNG kapacitásfejlesztési tervvel, amely gyakorlatilag azt célozza, hogy teljesen kiváltsák az Északi Áramlat 1-en az oroszok felőli vezetékes gázimportot, így pedig az oroszokat arra ösztönözzék, hogy legalább valamennyi LNG-t küldjenek a német és egyéb európai piacokra – írja a Portfolio.

A gazdasági lap emlékeztet, hogy a friss német stratégia szerint 2024-től kezdve az összesen hat darab úszó tároló és újragázosító egység (FSRU) éves kapacitása 32 milliárd köbméter lesz, és ezeket 2026-2027-től kezdve három darab fix, szárazföldi LNG-egységgel tervezik leváltani, amelyek együttes kapacitása még jóval nagyobb lesz: eléri az évi 54 milliárd köbmétert, ami lényegében megegyezik az Északi Áramlat 1-en keresztül eddig vett orosz gáz mennyiségével.

Elismerte a vezérigazgató:

túllőnek a célon a németek, de ez kell a gázárak leszorításához

Ezt a tudatos német stratégiát akár túllövésként is be lehet állítani, de ennek megvan az oka és éppen ezt hangsúlyozta az interjúban Krebber a Reuters összefoglalója szerint: „Előfordulhat, hogy az LNG-terminálok nincsenek teljesen kihasználva. De biztosítási díjként szükség van rájuk.”

Krebber egyúttal azt is kiemelte, hogy az oroszok továbbra is teljesítik a szállítási kötelezettségeiket az alternatív ukrán gázvezetéken keresztül, amely Ukrajnán és Szlovákián, Csehországon keresztül juttat földgázt a német piacra.

Ráadásul az ukrajnai orosz gáztranzit napi volumene a január közepére 25 millió köbméterre eső szintről azóta újra napi 40 millió köbméter fölé ugrott vissza, így nagyjából ugyanazon a szinten van, mint a tavalyi év őszi–téli hónapjaiban. Erre a még meglévő ukrajnai orosz tranzitra és a tervezett német LNG-kapacitásokra is utalva Krebber rámutatott:

„Ha úgy gondoljuk, hogy ez így marad (az ukrajnai orosz tranzit – a szerk.), akkor kevesebb terminálra van szükség. Ha fedezni akarjuk magunkat, akkor szükségünk van az infrastruktúrára.”

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×