INFORÁDIÓ
2023. március 23. csütörtök
Emőke

bánya

lignitbánya

ormosszén bánya

Fogvatartottak dolgoznak a felsőnyárádi barnakőszénbányában 2023. február 7-én. Az Ormosszén bánya tulajdonjogát tavaly novemberben vette át az állam. A bánya működését az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felügyeli, a barnakőszén bezsákolásában fogvatartottak is besegítenek.

Bányatelken járt a magyar államtitkár

Infostart / MTI

A következő években is fontos lesz az energiabiztonság fenntartása, amit a magyar állam igyekszik még szilárdabb alapokra helyezni, ezért is lépett be tulajdonosként a hazai barnakőszén-ellátásba - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az Ormosszén Zrt. felsőnyárádi bányatelkén tartott bejáráson.

Rétvári Bence úgy fogalmazott, egész Európa lassan egy éve azzal foglalkozik, hogyan tudja biztosítani az energiaellátását. Magyarország számára is még fontosabbá vált, hogy energiaforrásokat tudjon biztosítani a lakosság, az intézmények és az ipar számára - hangoztatta az államtitkár.

Hozzátette, a kormány - a földgáz mellett - elkezdte fokozni a kőszén kitermelését is, mert már tavaly nyáron megduplázódott az igény iránta. A kapacitás a hatszorosára emelkedett az egy évvel ezelőttihez képest - közölte Rétvári Bence.

Kiemelte, a következő években is fontos az energiabiztonság fenntartása, amit igyekeznek "még szilárdabb alapokra helyezni",

ezért is lépett be az állam tulajdonosként a hazai barnakőszén-ellátásba,

növelve a kapacitásokat és a technológiai színvonalat.

Riz Gábor térségi fideszes országgyűlési képviselő, a magyarországi lignittermelés növeléséért, a villamos energia ellátásbiztonságáért és a lakossági fűtési célú energiaellátás biztonságáért felelős miniszteri biztos hangsúlyozta, Magyarország energia-ellátásának biztosítása szempontjából a szén az egyik tartalék, mintegy 200 évre biztonságot jelenthet az ország számára.

Felsőnyárád, 2023. február 7.
Huszti Béla, az Ormosszén Zrt. vezérigazgatója, Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Riz Gábor, a magyarországi lignittermelés növeléséért, a villamos energia ellátásbiztonságáért és a lakossági fűtési célú energiaellátás biztonságáért felelős miniszteri biztos, a térség fideszes országgyűlési képviselője (b-j) a felsőnyárádi barnakőszénbányában tartott sajtóbejáráson 2023. február 7-én. Az Ormosszén bánya tulajdonjogát tavaly novemberben vette át az állam.
MTI/Vajda János
Huszti Béla, az Ormosszén Zrt. vezérigazgatója, Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Riz Gábor, a magyarországi lignittermelés növeléséért, a villamos energia ellátásbiztonságáért és a lakossági fűtési célú energiaellátás biztonságáért felelős miniszteri biztos, a térség fideszes országgyűlési képviselője (b-j) a felsőnyárádi barnakőszénbányában tartott sajtóbejáráson 2023. február 7-én. Az Ormosszén bánya tulajdonjogát tavaly novemberben vette át az állam. MTI/Vajda János

Arra is rámutatott a miniszteri biztos, hogy ha a zöld- és megújuló energiák újra megfizethetők lesznek, ellátásuk pedig kiegyensúlyozott lesz, akkor a szén ismét stratégiai tartalékká válik. Most azonban krízishelyzet van Európában, ezért a szén elsőrendű energiahordozóvá és fűtési alapanyaggá lépett elő - mondta Riz Gábor.

Az Ormosszén bánya tulajdonjogát tavaly novemberben vette át az állam.

Nyitókép: MTI/Vajda János
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018