eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
The liquefied natural gas (LNG) tanker Sohshu Maru approaches Jera Co.s Futtsu Thermal Power Station, unseen, in Futtsu, Chiba Prefecture, Japan, on Friday, Dec. 17, 2021. North Asia spot LNG prices hovered near $40/mmbtu, with buyers in the region satisfied by inventory levels heading into winter, while European prices traded at a premium to Asian values for a third day. Photographer: Kiyoshi Ota/Bloomberg via Getty Images
Nyitókép: Kiyoshi Ota/Bloomberg via Getty Images

Ez nincs rendben, ebből ki kell jöjjünk - mondta Dömötör Csaba a négyszeres gázárról

Az amerikai ár négyszereséért adja el az Egyesült Államok a földgázt Európának, ami egyre több kritikát vált ki - legalábbis erről beszélt lapinformációkra hivatkozva Dömötör Csaba államtitkár.

Egyre nő a feszültség Európában a drága amerikai gáz miatt - közölte Facebook-videójában Dömötör Csaba. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára francia és német politikusok nyilatkozataira hivatkozott. Ezek lényege az, hogy az USA a belső piacához képest négyszeres áron adja Európának a folyékony földgázt.

Baráti országjtól is csillagászati árat kérnek el a földgázért - idézte a magyar politikus Robert Habeck német gazdasági minisztert. Lapértesülésekre hivatkozva arról is beszélt, hogy Norvégia szívesen szállít gázt Ausztriának, ha az osztrák állam odaadja az OMV többségi tulajdonát nekik.

Dömötör Csaba szerint az Európai Unió szankciós politikájával ebbe a lehetetlen helyzetbe lavírozta magát, és "ez nincs rendben, ebből ki kell jöjjünk".

A magas árak az egyre fokozódó kereskedelmi konfliktussal magyarázhatóak - erről már a Századvég energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője beszélt az InfoRádiónak. Hortay Olivér hozzátette, egyre kevesebb orosz gáz érkezik az Európai Unióba.

Megoldást jelentene, ha az unió pénzt fektetne az amerikai LNG-termelésbe.

Az Európai Unió egy hosszútávú szerződés keretében arról állapodott meg az Egyesült Államokkal, hogy idén már 15 milliárd köbméterrel több cseppfolyósított gázt vásárol. Ugyanakkor jelenleg nincsenek transzparens adatok a beszerzési forrásokról - tette hozzá Hortay Olivér.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×