eur:
389.32
usd:
362.68
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Unrecognizable old man working on interior of new house or flat.
Nyitókép: Halfpoint Images/Getty Images

Energiatakarékosság miatt felújítana? Ezeket érdemes szem előtt tartani

Kapkodás helyett, érdemes körültekintően megtervezni a lépéseket – javasolja a szakértő. Nem biztos, hogy a kazáncsere vagy a hőszivattyú beépítésének kell lennie az elsőnek, olykor egyszerű és jóval olcsóbb munkákkal is nagyot lehet vágni az energiaszámlákon.

Már egy kazáncsere előtt is 30 százalékos energiamegtakarítást lehet elérni a valóban szükséges beruházásokkal, az ütemezésben és a fontossági sorrend felállításában éppen ezért fontos szakember segítségét kérni, a szakértő tanácsára fordított pénz ugyanis többszörösen megtérül
– mondta a VG Podcastnak Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.

Most hirtelen nagyon sokan akarnak valamilyen energiamegtakarítást eredményező beruházásba fogni, de nagyon fontos, hogy a megfelelő munkálatokat végezzék el, különben nem lesz hatékony a korszerűsítés.

  • Nem biztos, hogy azonnal a kazáncserével kell kezdeni, első lépésben már akár egy kazántisztítás is számottevő, akár 15 százalékos fogyasztáscsökkenést eredményezhet.
  • Egy energetikailag nem megfelelően összerakott, azaz nem szigetelt és korszerű nyílászárókkal sem felszerelt épületet felesleges hőszivattyúra kapcsolni, ha az utcát hűtik, fűtik vele – hangzott el két példa.

Kiderült, hogy a Mapei kimutatásai szerint a lakossági megrendelők 38 százalékát éri átlagosan 783 ezer forint káresemény a felújítások során.

Arról is eset szó, hogy a szakemberhiány égető volt az utóbbi időben, burkolóra és tetőfedőre kellett a legtöbbet várni, de a kivitelezési díjak és az építési termékek drágulása a kereslet csökkenéséhez vezethet. Ez azt jelenti, hogy a szakemberhiány enyhülni fog, de a felújítások tovább drágulnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×