eur:
393.29
usd:
367
bux:
66545.79
2024. április 25. csütörtök Márk
Zdravko Maric horvát pénzügyminiszter (b2), Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottságnak az euró és a társadalmi párbeszéd ügyében felelős alelnöke, a pénzügyi stabilitásért, pénzügyi szolgáltatásokért és a tőkepaiaci unióért felelős tagja (j2), Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke (b) és Paolo Gentiloni, az Európai Bizottság gazdaságpolitikáért felelős tagja (j) eurós pénzérme makettjével Brüsszelben 2022. július 12-én. Előzőleg az Európai Unió gazdasági és pénzügyminiszteri tanácsa, az Ecofin elfogadta a még hiányzó jogszabályokat, amelyek lehetővé teszik, hogy Horvátország huszadik államként csatlakozzék az euróövezethez január elsején.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Már a nyaralóknak is kellemetlen meglepetést hoz a horvát euró

Horvátország teljesítette a feltételeket, így január 1-jén bevezetheti az eurót. Az elemző szerint a horvát gazdaság húzóágazata a turizmus, ez sokat segített a közös uniós fizetőeszköz bevezetésében.

Beke Károly szerint a kritériumok teljesítése nem annyira lehetetlen feladat, hogy azt ne tudná bármely uniós tagország teljesíteni. Így szerinte nálunk inkább a politikai akarat hiányzik már hosszú évek óta az euró bevezetéséhez.

Ami Horvátországot illeti, folytatta a Portfolio munkatársa, fontos kiemelni, hogy bár utolsókként csatlakoztak az Európai Unióhoz, az ország gazdasága eddig is jelentős mértékben az euróra épült, köszönhetően a turizmus dominanciájának. Bárki tapasztalhatta egy tengerparti nyaralás alkalmával, hogy a horvát kuna mellett szinte bárhol lehetséges euróval is fizetni – mutatott rá a szakértő, aki szerint így

viszonylag könnyen megbirkóztak az euró bevezetésének problémáival.

A horvát gazdaság már a Covid előtt is nagyon közel állt az euró bevezetéséhez. Beke Károly szerint a pandémia ennek legfeljebb csak az ütemét lassíthatta, de a folyamatot semmiképp sem fordíthatta vissza.

Úgy véli, hogy

a horvát gazdaság számára az euró bevezetése nem fog érdemi előnyöket hozni, és a mindennapokban sem fog ebből sok érződni.

„Szép lassan eltűnik majd a kuna, és az eddigi kettős árfolyamrendszer vagy kettős árképzés, de a gazdaság számára ez nem hoz érdemi változást, hiszen a szolgáltatók nagy része a turizmusban eddig is euróban számolta az árakat” – nyomatékosította.

Beke Károly arra is rámutatott: azokban az országokban, ahol nagyon sok a külföldi vendégéjszaka, a turizmus jellemzően átáll az euróalapú elszámolásra, kerülve az esetleges árfolyamkockázatokat.

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy rövid távon nemhogy javulást, hanem

az infláció megugrását is hozhatja az euró bevezetése,

hiszen az árak elkezdenek majd felzárkózni a nyugat-európai szinthez. De még hosszabb távon sem biztos, hogy ha valaki tagja az eurózna tagja, akkor ott alacsonyabb lesz az infláció – tette hozzá Beke Károly, utalva a balti országokra, ahol ilyen szempontól a legrosszabb a helyzet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×