eur:
393.85
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Zdravko Maric horvát pénzügyminiszter (b2), Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottságnak az euró és a társadalmi párbeszéd ügyében felelős alelnöke, a pénzügyi stabilitásért, pénzügyi szolgáltatásokért és a tőkepaiaci unióért felelős tagja (j2), Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke (b) és Paolo Gentiloni, az Európai Bizottság gazdaságpolitikáért felelős tagja (j) eurós pénzérme makettjével Brüsszelben 2022. július 12-én. Előzőleg az Európai Unió gazdasági és pénzügyminiszteri tanácsa, az Ecofin elfogadta a még hiányzó jogszabályokat, amelyek lehetővé teszik, hogy Horvátország huszadik államként csatlakozzék az euróövezethez január elsején.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Már a nyaralóknak is kellemetlen meglepetést hoz a horvát euró

Horvátország teljesítette a feltételeket, így január 1-jén bevezetheti az eurót. Az elemző szerint a horvát gazdaság húzóágazata a turizmus, ez sokat segített a közös uniós fizetőeszköz bevezetésében.

Beke Károly szerint a kritériumok teljesítése nem annyira lehetetlen feladat, hogy azt ne tudná bármely uniós tagország teljesíteni. Így szerinte nálunk inkább a politikai akarat hiányzik már hosszú évek óta az euró bevezetéséhez.

Ami Horvátországot illeti, folytatta a Portfolio munkatársa, fontos kiemelni, hogy bár utolsókként csatlakoztak az Európai Unióhoz, az ország gazdasága eddig is jelentős mértékben az euróra épült, köszönhetően a turizmus dominanciájának. Bárki tapasztalhatta egy tengerparti nyaralás alkalmával, hogy a horvát kuna mellett szinte bárhol lehetséges euróval is fizetni – mutatott rá a szakértő, aki szerint így

viszonylag könnyen megbirkóztak az euró bevezetésének problémáival.

A horvát gazdaság már a Covid előtt is nagyon közel állt az euró bevezetéséhez. Beke Károly szerint a pandémia ennek legfeljebb csak az ütemét lassíthatta, de a folyamatot semmiképp sem fordíthatta vissza.

Úgy véli, hogy

a horvát gazdaság számára az euró bevezetése nem fog érdemi előnyöket hozni, és a mindennapokban sem fog ebből sok érződni.

„Szép lassan eltűnik majd a kuna, és az eddigi kettős árfolyamrendszer vagy kettős árképzés, de a gazdaság számára ez nem hoz érdemi változást, hiszen a szolgáltatók nagy része a turizmusban eddig is euróban számolta az árakat” – nyomatékosította.

Beke Károly arra is rámutatott: azokban az országokban, ahol nagyon sok a külföldi vendégéjszaka, a turizmus jellemzően átáll az euróalapú elszámolásra, kerülve az esetleges árfolyamkockázatokat.

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy rövid távon nemhogy javulást, hanem

az infláció megugrását is hozhatja az euró bevezetése,

hiszen az árak elkezdenek majd felzárkózni a nyugat-európai szinthez. De még hosszabb távon sem biztos, hogy ha valaki tagja az eurózna tagja, akkor ott alacsonyabb lesz az infláció – tette hozzá Beke Károly, utalva a balti országokra, ahol ilyen szempontól a legrosszabb a helyzet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×