eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Coronavirus outbreak. Scientist in laboratory.
Nyitókép: Coolpicture/Getty Images

Covidspecifikus lélegeztetőgépek és tesztek gyártása indul Kővágószőlősön

Az Európai Unió és a magyar kormány támogatásával több mint 900 millió forintból induló projekt célja exportképes magyar orvostechnikai és orvosdiagnosztikai termékek előállítása.

A fejlesztést végrehajtó Femtonics Kft. 731,80 millió forint feltételesen visszatérítendő támogatásban részesült a Széchenyi 2020 programból. A projekt célja exportképes magyar orvostechnikai és orvosdiagnosztikai termékek, a többi között a cég LUCA típusú lélegeztetőgépének és ultragyors, Femto-ID Covid-tesztjének hazai gyártásához szükséges feltételek biztosítása volt.

A fejlesztés eredményeként lehetőség nyílik a Magyarországon kifejlesztett lélegeztetőgép-család és Covid-19-teszt kritikus komponenseinek hazai gyártására – közölte a társaság.

Tájékoztatásuk szerint az orvostechnológiai kutatásra és gyártásra létrehozott, több mint 250 négyzetméteres gyártóüzem idegtudományi kutatások folytatására, a többi között lézermikroszkópos mérések lebonyolítására biztosít lehetőséget, valamint gépészeti elemek készítésére is alkalmas. A gyártósoron a lélegeztetőgép-alkatrészek és a Covid-tesztek chipkomponenseinek gyártása is elvégezhető, beépített uniós minőségellenőrzési folyamatokkal.

Lénárt Szabolcs projektvezető a fejlesztést illetően kérdésünkre úgy fogalmazott: a pandémia elején, amikor úgy tűnt, hogy a lélegeztetőgépek hiánya társadalmi problémákhoz vezethet, a Femtonics megvizsgálta egy ilyen eszköz fejlesztésének feltételeit, majd szépen lassan „belehúzták” magukat a projektbe. Emlékeztetett, a koronavírus okozta megbetegedés különleges és speciális lélegeztetési módokat igényel, ezért az egészségügyi szolgáltatók részéről egyedi műszaki megoldások igénye merült föl a berendezésekkel szemben, ami viszont nem állt rendelkezésre nagy mennyiségben a piacon. A társaság erre adott választ a fejlesztéssel – emelte ki Lénárt Szabolcs, példaként említve a kifújt levegő szűrésének szükségét.

A projektvezető hozzátette: mindkét fejlesztés kész termék, amelyek piacra viteléhez szabványeltérési vizsgálatok, illetve a minőségbiztosítási feltételek teljesítése tartozik. A helyzetet bonyolítja, hogy az európai harmonizáció jegyében egy új szabályt vezetnek be, és 2024. január 1-jétől már csak ennek megfelelő termékekkel lehet piacra lépni – jegyezte meg a szakember. A változást úgy szemléltette, hogy az adott vállalkozásnak az eddigi 2 méter magas kerítés helyett már egy inkább 6-7 méter magasnak tűnő kerítést kell majd megugrania. Nekik is erről fog szólni a következő egy-másfél évük.

A Femtonics Kutató és Fejlesztő Kft. a Magyar Tudományos Akadémia kutatói által 2005-ben alapított innovatív és gyorsan gyarapodó spin-off cég, fő tevékenysége a legkorszerűbb idegtudományi kutatásokra és K+F tevékenységekre optimalizált kétfoton mikroszkópok fejlesztése, gyártása és exportja.

A nyilvános cégadatok szerint a Femtonics Kft. 2021-ben 1,484 milliárd forint értékesítési nettó árbevételt ért el a 2020. évi 943 millió forint után, az adózott eredménye 2021-ben 245 millió forintot, 2020-ban 67 millió forintot tett ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×