eur:
394.05
usd:
368.39
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Nemzeti Adó- és Vámhivatal/Facebook

Nincs megállás az adóhatóságnál

Összesen 151 073 ellenőrzést folytatott le a NAV tavaly, ami több mint 5 százalékos növekedés a korábbi évhez képest.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzési kedve 2021-ben sem hagyott alább. Az összesen 151 073 ellenőrzés 93 százaléka jogkövetési vizsgálat volt, 7 százaléka pedig adóellenőrzés, ez több mint 5 százalékos növekedés a korábbi évhez képest – írja a Napi.hu.

Az ellenőrzések eredményeként 438,9 milliárd forint fizetési kötelezettséget állapított meg az adózóknál, aminek több mint a felét adó- és mulasztási bírságként, illetve késedelmi pótlékként vetette ki. a Deloitte Legal Ügyvédi Iroda adóperes csoportjának ügyvédje a lapnak úgy fogalmazott, általánosságban az mondható, száz ellenőrzésből tizenhárom esetben találnak olyan körülményt az adóhatóság emberi, ami miatt végül adómegállapítást tesznek.

A NAV több csoportot is az ellenőrzései fókuszába helyezett:

  • Közéjük tartoznak például a kiemelt és legnagyobb adóteljesítményű adózók. Esetükben jellemzően téves jogértelmezés, illetve emberi hiba alapozta meg a problémákat.
  • Az építőipar is évek óta fokozott figyelem alatt áll. Ebben a szektorban az ellenőrzések közel negyede zárult adómegállapítással. Az adókövetkezményeket és a büntetéseket elsősorban be nem jelentett alkalmazottak és mesterséges alvállalkozói láncolatok miatt szabták ki.
  • A hatóság 2022-es ellenőrzési terve szerint kiemelt ellenőrzési területbe tartoznak az elektronikus kereskedelem résztvevői.
  • De a vámellenőrzések száma is növekedett 2021-ben.

A gazdasági lap végül arra is kitér, hogy az adóhatóság Budapesten és Pest megyében a legaktívabb. Itt folytatták le az igazgatóságok a tavalyi ellenőrzések több mint harmadát. Kifejezetten sok ellenőrzés indult továbbá Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében. A kiszabott összegek tekintetében pedig Csongrád és Veszprém megye is kiemelkedik.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×