eur:
393.91
usd:
368.57
bux:
66317.98
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Maskot/Getty Images

Nő a társadalmi elvárás a fogyatékossággal élők munkaerőpiaci integrációjára

Nem csak kiemelt társadalmi ügyként kezelik, hanem el is várják a munkáltatóktól a fogyatékossággal élők munkaerőpiaci integrálását a dolgozók – derült ki a Szerencsejáték Zrt. megbízásából a közelmúltban készített 1000 fős online kutatásból. A téma fontosságát mutatja, hogy a megkérdezettek közel felének környezetében él a fogyatékosság valamely típusával élő személy.

Napjainkra a munkaadói kör felé támasztott alapvető elvárás a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása és az akadálymentes környezet kialakítása a szélesebb magyar közvélemény részéről – derült ki a nemzeti lottótársaság legutóbbi lakossági felméréséből. A megkérdezettek túlnyomó többsége (88 százalék) támogatja, hogy a munkahelyeken biztosított legyen a fogyatékossággal élők munkalehetősége. Ehhez hasonlóan a kitöltők magas arányban (84 százalék) vélekedtek arról is, hogy a fogyatékossággal élők problémáit a közbeszéd kiemelt témájává kell tenni. Az adatokból látszik, hogy a női válaszadók, illetve a 60 éves, vagy annál idősebb megkérdezettek számára ezek méginkább kiemelten fontos szempontok. A hátrányos helyzetűek támogatása terén a válaszadók több mint fele (56 százalék) a fogyatékossággal élők beilleszkedését segítő vállalati programokat ítélte kiemelten fontosnak.

Az online kvantitatív kutatás kitért arra is, hogy maguk a válaszadók szokták-e segíteni a fogyatékossággal élő embereket (önkénteskedés, anyagi támogatás, segítség a mindennapokban stb. módon). Az adatokból az látszik, hogy a megkérdezetteknek csupán harmada az, aki semmilyen módon nem szokott ilyen típusú tevékenységet végezni. Viszont a 60 százalék legalább alkalmanként segíti a fogyatékossággal élő embereket, és csaknem 10 százalék kifejezetten rendszeresen. Az összes megkérdezett 43 százaléka jelezte, hogy a környezetében él a fogyatékosság valamely típusával élő személy.

A Szerencsejáték Zrt. online kutatása nem előzmény nélküli – olvasható a nemzeti lottótársaság közleményében –, hiszen a vállalat évek óta kiemelten kezeli a fogyatékosság ügyét. A társaság közel 20 éve alapította meg karitatív sorsjegyárus hálózatát, mely kizárólag megváltozott munkaképességű dolgozókat foglalkoztat, így a nemzeti lottótársaság munkavállalóinak közel 10 százaléka valamilyen fogyatékossággal él és dolgozik a mindennapokban. A társaság vállalásait 2017-ben emelte új szintre, hiszen ünnepi sorsjegyeinek értékesítéséből évről évre befogadó játszóterek építését valósítja meg, ahol ép és egészséges gyermekek játszhatnak együtt immár 17 helyszínen országszerte. A mostani felmérés apropója, hogy a nemzeti lottótársaság novemberben indította el első nagyszabású, társadalmi szemléletformálást segítő, „Tarts velünk egy akadálymentes jövőért!” kampányát, mely során a vállalat a fogyatékossággal élők társadalmi integrációjára hívja fel a figyelmet több pozitív példán és platformon keresztül.

Végezetül arra is kitérnek hogy a kutatás alapján a megkérdezettek legnagyobb arányban a Szerencsejáték Zrt.-t tartják a fogyatékossággal élő emberek integrációjában élen járó nagyvállalatnak Magyarországon (41 nemzeti lottótársaság). Az összes megkérdezett közel harmada hallott arról, hogy a Szerencsejáték Zrt. befogadó játszótereket épít.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Pár órája elesett Novobahmutivka is, egy apró donbaszi település Ocseretinétől délre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×