eur:
393.53
usd:
368.08
bux:
66455.06
2024. április 25. csütörtök Márk
A nurse takes out a dose of the Moderna COVID-19 Vaccine as the Colombian government begins to vaccinate children between ages 3 to 11 against the Coronavirus disease (COVID-19) with the Chinas SINOVAC vaccine, in Ipiales - Nari–o, Colombia on November 3, 2021. (Photo by: Camilo Erasso/Long Visual Press/Universal Images Group via Getty Images)
Nyitókép: Camilo Erasso/Long Visual Press/Universal Images Group via Getty Images

Gondok a Modernánál, beesett a részvények árfolyama

Jelentősen csökkent a Moderna részvényeinek értéke, elsősorban amiatt, hogy több esetben szívizomgyulladást észleltek a vakcinával történő oltás után.

Paul Burton, a Moderna egyik vezetője elismerte, hogy a Moderna-vakcinával történő oltás után jóval gyakrabban jelentkezik szívizomgyulladás a fiataloknál, mint a Pfizer-oltás esetén. Franciaországi vizsgálati adatok szerint a 12 és 29 év közti férfiaknál minden százezer, Modernával beoltott emberre 13,3 szívizomgyulladásos eset jutott átlagosan. Ezzel szemben a Pfizer-vakcinánál átlagosan mindössze 2,7 esetet mértek százezer főre vetítve – írja az Index.

Burton arról is beszélt, hogy az amerikai járványügy (CDC) adatai szerint a Moderna-oltás nagyobb védelmet biztosít a Pfizernél, és ritkábban fertőződnek meg azok, akik ezt a vakcinát kapják. A Moderna-vakcinánál ugyanis százezer beoltott közül átlagosan 86-an kapták el a fertőzést, míg a Pfizernél ugyanez az érték 135 volt.

A szakértő ennek alapján azzal érvelt, hogy az oltás előnyei jóval nagyobbak, mint a szívizomgyulladás által jelentett, ritkán jelentkező kockázat, ennek ellenére a bejelentés után lefelé indultak a Moderna részvényei, a 230,79 dolláros árfolyam mindössze fél óra lefolyása alatt hét dollárral csökkent. Azóta többé-kevésbé stagnál a részvények értéke.

A szívizomgyulladásos esetek miatt az utóbbi napokban egyébként Németországban és Franciaországban is döntöttek arról, hogy a harminc év alattiakat már kizárólag Pfizerrel oltják.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×