eur:
392.51
usd:
367.59
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Elon Musk, a Tesla Motors amerikai elektromosjármű-gyártó és a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat vezérigazgatója nyilatkozik a sajtó képviselőinek a Tesla Gigafactory nevű gyárának építési területén a Berlin szomszédságában fekvő Grünheidében 2020. szeptember 3-án. A Tesla első európai gyára várhatóan 2021 júliusában kezdi meg a működését.
Nyitókép: MTI/EPA/Alexander Becher

15 milliárd dollárt kell Elon Musknak adóznia

A vállalkozó a Twitter felhasználóit szavaztatta meg arról, eladja Tesla-részvényeinek tíz százalékát.

A szavazás eredménye egyértelmű: a válaszadók 58 százaléka szerint el kellene adnia a szóban forgó részvényeket, írja a BBC. Musk korábban azt írta, el fogja fogadni a felhasználók döntését a részvényekkel kapcsolatosan, bármi is legyen az.

Musk a következő felvezetéssel indította el a szavazást: "Mostanában sokat beszélnek arról, hogy a nem realizált nyereség az adóelkerülés eszköze, ezért szavazásra bocsátom, hogy eladjam-e a Tesla-részvényeim 10%-át."

Ha valóban megszabadul a részvények 10 százalékától, azzal 16 milliárd dollár bevételre tesz szert, amire szüksége is van: a következő hónapokban mintegy 15 milliárd dollárnyi adó megfizetésére kötelezik őt részvényopciói miatt, melyek szűk egy éven belül lejárnak, ha nem kezd velük valamit. A CNBC cikke szerint épp ezért gyakorlatilag borítékolható, hogy részvényeket fog eladni, a szavazás eredménye szinte mindegy is volt.

Nem kap fizetést a Teslától

Elon Musk nem kap fizetést és bónuszokat a Teslánál végzett munkájáért: vezérigazgatóként egy kompenzációs program keretében részvényopciók ütik a markát ehelyett. Musk vagyona tehát részvényjuttatásokból és a Tesla részvényárfolyamának emelkedéséből származik. 2012-ben 22,8 millió részvényt kapott, részvényenként 6,24 dolláros kötési árfolyamon. A Tesla részvényei múlt pénteken 1222,09 dolláron zárták a kereskedést, ami azt jelenti, hogy

a részvényekből származó nyeresége közel 28 milliárd dollár,

ami 8680 milliárd forintnak felel meg. Részvényeit biztosítékként használva hiteleket is felvett, az eladásból talán ezek visszafizetését is finanszírozni szeretné.

Nagy lesz a befizetendő csekk

A Tesla vezérigazgatója birtokolta részvényopciók jövő év augusztusában járnak le: ahhoz, hogy Musk lehívhassa őket, a nyereség után jövedelemadót kell fizetnie. Mivel az opciók munkavállalói juttatásként vagy kompenzációként adóznak, az átlagos jövedelmek felső szintjén, azaz 37 százalékkal, plusz a 3,8 százalékos nettó befektetési adóval kell adózni utánuk. Kaliforniában a 13,3%-os legmagasabb adókulcsot is meg kell fizetnie, mivel az opciókat akkor adták és nagyrészt akkor szerezte, amikor kaliforniai adóügyi illetőségű volt.

Összességében 54,1 százalékos adót kell fizetnie,

ami 15 milliárd forintot jelent a teljes állományra.

Csak így tud adózni

Elon Musk nem erősítette meg, hogy valóban ekkora adó megfizetésére lesz kötelezett a közeljövőben, arról viszont beszélt, hogy

sehonnan sem kap fizetést vagy készpénzjuttatást, ezért az egyetlen esélye arra, hogy adózzon, a részvények eladása.

Mivel a vezérigazgatóknak erre a pénzügyi év egy részében van csak lehetősége, az elemzők a negyedik negyedévben számítanak arra, hogy Musk elad. Egy szeptemberi konferencián Musk is erről beszélt: ahogyan akkor fogalmazott, a negyedik negyedévben el kell adnia, mert ha nem teszi ezt, az opciók lejárnak.

Elon Musk 2012 óta további részvényekhez is jutott hasonló módon: 2018 márciusában a Tesla igazgatótanácsa vezérigazgatói teljesítményét díjazta 101,3 millió részvényopcióval.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×