eur:
394.94
usd:
363.22
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Elderly 95 years old woman sitting miserably at the table at home and counting remaining coins from the pension in her wallet after paying the bills.
Nyitókép: kasto80/Getty Images

130 ezres nyugdíja van? Ennyit kap hozzá ősszel

A pénzromlás az egyik oka ennek, a másik a már bejelentett nyugdíjprémium. November lesz a mindenki által várt hónap.

Az infláció felpörgése (4,3 százalék) miatt alaposan kompenzálja a kormány a nyugdíjasokat, ahogy ezt a törvény elő is írja. A friss pénzromlási adat 0,7 százalékkal magasabb, mint az éves nyugdíjemelkedés mértéke volt előzőleg, ami azt jelenti, hogy a nyugdíjasok egy összegben kapják meg a korrekciót, mégpedig éves szintre számolva – a 13. havi nyugdíj visszaépítése februári negyedhavi részletét is figyelembe véve – tehát 12,25-ször 0,7 százalékkal, vagyis 8,575 százalékkal több lesz a novemberi nyugdíj, mint az októberi – derül ki a Világgazdaság összeállításából.

A korábbi előrejelzések alapján 7,35 százalékra lehetett számítani.

Forintosítva mindez azt jelenti, hogy egy 130 ezres nyugdíj mellé 11 150 forint emelési különbözet jár.

Ezen felül jön majd még a nyugdíjprémium, amelynek köszönhetően november 12. körül egy "medián" nyugdíjas 130 ezer forint helyett 220 ezer forintot is kaphat majd.

Az átlagos öregségi nyugdíj ma 150 571 forint Magyarországon.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×