eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Floszberger Péter orvos beolt egy idős nőt a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának első adagjával az orosházi  Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézetben kialakított oltóponton 2021. március 16-án.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Már tudni, mennyi nyugdíjkompenzáció jön

Nagyon megugrott az infláció, ebből törvényileg következik, hogy a 0,6 százalék nem elég, ennek a fele még kell.

A HVG kiszámolta, mennyi lesz a nyugdíjasok infláció miatti kompenzációja.

Ismert, augusztusban tovább gyorsult a pénzromlás, csaknem 5 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint egy évvel korábban. Az infláció motorja (két számjegyű drágulás) az üzemanyagár, a szeszes ital és a dohányáruk emelkedése volt.

További tételek:

  • étolaj - 30,6 százalékos drágulás
  • munkahelyi étkezés - 9,2
  • margarin 9,1
  • baromfihús - 8,9
  • liszt - 8,2.

Az idei év eddigi átlagát figyelembe véve a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 4,3, a nyugdíjas háztartások körében 3,9 százalékkal emelkedtek. Utóbbi azt jelenti, hogy az időseket még 0,3 százalékos kompenzáció illeti meg a nyugdíj mentén.

Ismert, a nyugdíjak az év elején 3 százalékkal emelkedtek, a nyár elején pedig volt egy 0,6 százalékos kompenzáció, ezt kell most tovább kompenzálni.

A jegybanki várakozások szerint ráadásul az ősz végéig tovább növekedik a pénzromlás üteme, és csak jövő nyárra tér vissza a a "toleranciasávba", 2-4 százalék közé.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×