eur:
395.7
usd:
368.73
bux:
69711.91
2024. június 17. hétfő Alida, Laura
A Huawei kínai távközlési vállalat logója a Hannoveri Vásáron 2019. április 1-jén. Ebben az évben Svédország az április 5-ig tartó vásár díszvendége.
Nyitókép: MTI/EPA/Jens Schlüter

Csökkentek a nyomás miatt a Huawei bevételei

Csökkent a kínai Huawei Technologies Ltd. távközlési berendezés gyártó és szolgáltató konszern forgalma az év első felében, elsősorban az ellene elrendelt amerikai szankciók miatt - derül ki a cég honlapján pénteken publikált adatokból.

A Huawei 320,4 milliárd jüan értékesítési árbevételre tett szert az év első hat hónapjában, 29 százalékkal kisebbre az előző évi bázisnál.

A legnagyobb mértékben a lakossági készülékek üzletág forgalma csökkent az első hat hónapban, 47 százalékkal 135,7 milliárd jüanra.

A mobil hálózati berendezések üzletágban 136,9 milliárd jüan bevételre tett szert a Huawei, 14,2 százalékkal kisebbre az előző évinél. A csökkenés oka az 5G hálózati fejlesztés ütemének lelassulása volt Kínában.

A vállalati berendezések és szolgáltatások üzletágban pedig 17,2 százalékkal 42,9 milliárd jüanra nőtt a cég forgalma. A járványvédelmi korlátozások miatt ugyanis megnövekedett a vállalatok kereslete az informatikai termékek és szolgáltatások iránt.

A Huawei bevételének csökkenése mellett is működése hatékonyságának növelésével javította bevételarányos jövedelmezőségét az év első hat hónapjában: 0,6 százalékponttal 9,8 százalékra éves összevetésben. Az első negyedévben azonban még 11,1 százalékos volt a bevételarányos jövedelmezőség.

A Huawei forgalmának csökkenése a lakossági üzletágban elsősorban az amerikai szankciókra vezethető vissza. Donald Trump elnök 2019-ben helyezte feketelistára a kínai technológiai konszernt, megakadályozva ezzel amerikai alkatrészek és szellemi tulajdon használatát termékeiben. Ennek következtében a Huawei az idei első fél évben 6,4 millió okostelefont értékesített Kínában, szemben a 2020 második félévi 27,4 millióval. A szám nem tartalmazza az alacsony árfekvésű Honor márka értékesítéseit. A márkát a Huawei tavaly novemberben eladta.

A Huawei júniusban kezdte meg saját Harmony operációs rendszerének kereskedelmi értékesítését termékeivel együtt. A saját operációs rendszerrel a Huawei a Google Android operációs rendszerétől függetleníti magát.

Címlapról ajánljuk

Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Budapest főpolgármestere beadta hétfőn a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban történő megismétlését kéri.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×