eur:
393.68
usd:
367.27
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pexels.com

Egekbe szökhet egy kultikus alapélelmiszer ára

Az extraszűz olívaolaj ára legalább olyan titokzatos módon alakul, mint amilyen misztikus maga a folyékony arany is – írja a Napi.hu.

Az olívaolaj minden rosszat elűz – tartja egy spanyol mondás, sőt az is elterjedt róla, hogy rendszeres fogyasztása már–már örök életet ad, de legalábbis megóv egy csomó civilizációs népbetegségtől. Nos, aki sokáig szeretne élni, annak mostanában elég vastagon kell csengetnie az olívaolaj boltokban, az egyik legmenőbb alapélelmiszer ára ugyanis két és fél éves csúcsra futott április második felére – számol be a gazadsági lap.

A folyékony aranynak is nevezett olívaolajat a nemzetközi piacokon

25–40 százalékkal drágábban adják, mint egy évvel korábban,

azaz 100 kilogramm lédig extraszűz olívaolajat (a lédig extra szűz olívaolaj ára az árképzés horgonya) most 272–470 euróért mérnek – derül ki a Nemzetközi Olívaolaj Tanács (IOC) adataiból. Az extraszűz mellett a többi olívaolaj kategória ára szintén folyamatosan emelkedett az elmúlt évben, az olíva törkölyolaj, a nem szűz finomított olívaolaj, a szűz olívaolaj és a lampante olívaolaj ára is kétéves csúcsot ért el.

Az EU a világ vezető olajtermelője, a teljes termelés 67 százalékát adja, körülbelül 4 millió hektáron. Az unión belül a spanyol termelés messze a legnagyobb, körülbelül 1450 ezer tonna, őket követik az olaszok 270 ezer tonna körüli termeléssel, majd a görögök jönnek nagyjából ugyanennyivel, végül a portugálok számítanak még nagy termelőnek hozzávetőleg 100 ezer tonnával – teszi hozzá a Napi.hu, arra is részletesen kitérve, hogy mi állhat a durva árnövekedés mögött.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Tombol a jelentési szezon, mi jön ma a tőzsdéken?

Tombol a jelentési szezon, mi jön ma a tőzsdéken?

Mérsékelt elmozdulásokkal kezdődhet a kereskedés az irányadó európai tőzsdéken a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák előtt. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×