eur:
392.88
usd:
367.85
bux:
66048.18
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
A MagNet Közösségi Ház az Andrássy út 98-ban. Az épület 1883-85 között épült Petschacher Gusztáv tervei szerint a Pallavicini család számára, historizáló-neoreneszánsz stílusban. Az Andrássy út Körönd utáni szakaszának egyik legreprezentatívabb épülete. Az épület sokáig irodaházként működött, a Hídépítő Rt. székhelyeként. Ma egy újabb renoválást követően itt foglal helyet a MagNet Bank Zrt. központi fiókja és irodái az épület jobb szárnyában, valamint a Magnet Közösségi Ház a bal szárnyban. MTVA/Bizományosi: Róka László  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Az MNB megbírságolta a MagNet Bankot

46,25 millió forint bírságot szabtak ki a pénzintézetre, több probléma miatt is. Ezeknek mindazonáltal nincs hatásuk a bank biztonságos működésére és az ügyfelekre.

Az MNB több helyszíni ellenőrzést is magában foglaló, csoportszintű átfogó vizsgálatot tartott a MagNet Banknál és leányvállalatánál, a MagNet Faktor Zrt.-nél. Az ellenőrzés a 2018. március 31-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át.

A vizsgálat megállapította: a bank hitelkockázati limitszabályozása nem tudta maradéktalanul kezelni a kockázati koncentrációt. A vállalati hitelezésben a hitelintézet nem alkalmaz hatékony döntéshozatali, kockázatazonosítási eljárásokat, és fejlesztendő monitoring tevékenysége is. Egyes problémás ügyfelek hiteleit a bank nem kezelte átstrukturáltként, több esetben pedig elmaradtak az ügyfélminősítések felülvizsgálatai, vagy nem tükrözték az ügyfél valós kockázatát. Több ponton jogsértőnek bizonyult a bank fedezetkezelési rendszere is - közölték.

A MagNet Banknál a belső ellenőrzési létszáma nem volt összhangban a bank méretéből és jellegéből adódó kívánalmakkal. Több esetben ellentmondásos volt az összeférhetetlenségek feltárására, nyilvántartására vonatkozó belső szabályozás és a tényleges nyilatkozatok tartalma is.

A bank konszolidált biztosított betétes adatállománya formailag és tartalmilag sem volt megfelelő, és többször eltért a betétnyilvántartó rendszer, illetve az OBA-adatszolgáltatás adataitól. Az informatikai biztonság terén a bank nem biztosította a jogszabályban előírt gyakoriságú kockázatelemzést, miközben problémák merültek fel egyes éles üzemű rendszerek verziójának támogatottságával is.

Mindezek miatt a jegybank április 30., június 30. és szeptember 30-i határidővel kötelezte a MagNet Bankot a feltárt problémák megszüntetésére. A hitelintézetnek az előírtak végrehajtásának ellenőrzéséről készített - a vezető testületek által megtárgyalt, jóváhagyott - belső ellenőri jelentéssel szükséges beszámolnia azok megtörténtéről.

A bírságösszeg meghatározásakor a jegybank figyelembe vette a feltárt jogsértések súlyosságát, kockázatosságát, azt, hogy több hiányosság huzamosabb ideje állt fenn, és rendszerszintű probléma volt, illetve azt is, hogy a hitelintézet az MNB korábbi határozatában foglalt egyes kötelezéseket sem teljesített. Enyhítő körülménynek számított a bank együttműködő magatartása, illetve, hogy már az eljárás alatt megkezdte a hiányosságok egy részének megszüntetését.

Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 18. 07:57
×
×
×
×